Stephen HawkingWikipedia/Jim Campbell/Aero-News Network
StoryEditor

Existuje Boh? Stephen Hawking, jeden z najväčších géniov svojej doby, mal odpoveď, s ktorou sa nedá nesúhlasiť

Miroslav Kamody29.05.2024., 13:30h

Po stáročia sa verilo, že postihnutí ľudia ako ja žijú pod kliatbou, ktorú uvalil Boh. Myslím si ale, že sa to dá vysvetliť aj inak, začal svoje rozprávanie o Bohu slávny vedec.

Lajkuj Brainee.sk na

Stephen Hawking bol bezpochyby jedným z najväčších géniov svojej doby. Počet jeho vedeckých publikácií sa blíži k 200 a vyznačujú sa tým, že napriek tomu, že sú príkladnými vedeckými odbornými dielami, sú čiastočne aj populárno-náučné, teda zrozumiteľné i nie úplne zasvätenému čitateľovi, a aj tak nestrácajú svoju odbornosť.

Geniálna myseľ v chorom tele

Príkladom sú knihy, ako Stručná história času (A Brief History of Time), Vesmír v orechovej škrupinke (The Universe in a Nutshell) alebo Ilustrovaná teória všetkého (The Illustrated Theory of Everything), ktoré patria k najčítanejším knihám vôbec.

image

Dúfam, že zomrieš, povedala mu mama. Mladík bol vyše 10 rokov uzavretý vo svojom tele, nikto ale netušil, že podvedome vníma

Obrovskú popularitu však okrem vedeckých znalostí získal najmä tým, že väčšinu života trpel amyotrofickou laterálnou sklerózou, kvôli ktorej nebol schopný rozprávať ani sa hýbať. Aj napriek úmrtiu v roku 2018 sa jeho myšlienky naďalej šíria, a to nielen vo vedeckom svete, ale aj na internete.

Existuje Boh?

Ako informuje portál Joe, ako smršť sa internetom opäť raz prehnali jeho slová o existencii Boha. Vo svojej knihe The Theory of Everything: The Origin and Fate of the Universe z roku 2002 Hawking napísal: „Po stáročia sa verilo, že postihnutí ľudia ako ja žijú pod kliatbou, ktorú uvalil Boh.”

image

Stephen Hawking

Wikipedia/Doug Wheller

„No, myslím, že je možné, že som tam hore niekoho nahneval, ale radšej si myslím, že všetko sa dá vysvetliť aj inak, prírodnými zákonmi. Ak veríte vo vedu, tak ako ja, veríte, že existujú určité zákony, ktoré sa vždy dodržiavajú. Ak chcete, môžete povedať, že zákony sú Božím dielom, ale to je skôr definícia Boha ako dôkaz jeho existencie.“

Pokračoval: „Každý môžeme slobodne veriť, čomu chceme, a podľa môjho názoru najjednoduchším vysvetlením je, že Boh neexistuje. Nikto nestvoril vesmír a nikto neriadi náš osud. To ma vedie k hlbokému poznaniu, že pravdepodobne neexistuje nebo ani posmrtný život. Máme tento jeden život, aby sme ocenili veľkolepý dizajn vesmíru a som za to nesmierne vďačný.”

ANKETA
Súhlasíš s názorom Stephena Hawkinga?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. júl 2024 02:46