Alergie nás vedia poriadne potrápiťBrainee x Canva
StoryEditor

Čoraz viac ľuďom sa v dospelosti objavuje alergia na potraviny. Čo sa to s nami deje a prečo je za tým aj prílišná hygiena?

Miroslav Kamody11.05.2024., 14:30h

Celé roky je všetko v poriadku a potom sa zrazu objaví alergia na niektorú potravinu. Ako je to možné, čo je za tým a aké podivné druhy alergií existujú?

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď si v detstve možno nemal žiadnu potravinovú alergiu, je možné, že sa ti rozvinie v dospelosti, píše portál The Conversation. Dôvody sú však oveľa komplikovanejšie.

Clare Collins z University of Newcastle vysvetľuje, že potravinové alergie sú imunitné reakcie zahŕňajúce imunoglobulín E (IgE) – protilátku, ktorá je kľúčová pri spúšťaní alergických reakcií. Tieto sú známe ako „alergie na potraviny sprostredkované IgE“.

„Symptómy potravinovej alergie, ktoré nie sú sprostredkované IgE, sú zvyčajne oneskorené reakcie a nazývajú sa potravinová intolerancia alebo precitlivenosť,” hovorí.

image

Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie

Príznaky potravinovej alergie môžu zahŕňať žihľavku, opuch, ťažkosti s prehĺtaním, vracanie, zvieranie hrdla alebo hrudníka, problémy s dýchaním, bolesť na hrudníku, rýchly srdcový tep, závraty, nízky krvný tlak alebo anafylaxiu.

Potravinové alergie sprostredkované IgE môžu byť život ohrozujúce. Niektoré sú relatívne bežné, iné sú také zriedkavé, že si o nich možno ešte nikdy nepočul. O aké ide?

Alergie na jednotlivé potraviny

Najbežnejšie potravinové alergie sprostredkované IgE u dospelých sú na mäkkýše, kravské mlieko, arašidy, orechy a ryby. Je to porovnateľné s detskými potravinovými alergiami - mlieko, vajcia, arašidy a sója.

image

Alergia

Dreamstime

„Celkovo sa zdá, že prevalencia potravinovej alergie u dospelých narastá. V porovnaní so staršími prieskumami publikovanými v rokoch 2003 a 2004 sa prevalencia alergie na arašidy zvýšila asi trojnásobne, zatiaľ čo stromové orechy, ryby a mäkkýše sa zhruba zdvojnásobili.”

Zatiaľ čo počet nových potravinových alergií v dospelosti narastá, potravinové alergie, ktoré vznikajú v detstve, sa po novom pravdepodobne už udržia, aj keď vyrastieš. „Možné príčiny oboch zahŕňajú nízky stav vitamínu D, nedostatok problémov imunitného systému v dôsledku prílišnej čistoty, zvýšenú senzibilizáciu v dôsledku vyhýbania sa alergénom a častejšie používanie antibiotík,” vysvetľuje odborníčka.

Ovocno-peľová alergia

U niektorých ľudí peľ vo vzduchu vyvoláva tvorbu IgE protilátok proti antigénom v peli, ale tieto antigény sú podobné tým, ktoré sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia, zeleniny a byliniek. Problém je v tom, že konzumácia týchto rastlín vyvoláva rovnakú alergickú reakciu.

image

Alergici sa musia pripraviť na hotové peklo. Klimatické zmeny totiž výrazne predlžujú peľovú sezónu

„Najalergénnejšie pele stromov sú z brezy, cyprusy, japonský céder, trávy a ambrózie. Ich peľ môže skrížene reagovať s ovocím a zeleninou vrátane kivi, banánov, manga, avokáda, hrozna, zeleru, mrkvy a zemiakov a niektorými bylinkami, ako je rasca, koriander, fenikel, korenie a paprika.”

Alergia na peľ z ovocia nie je bežná. Odhady prevalencie sú medzi 0,03 a 8 percentami v závislosti od krajiny, ale môže byť život ohrozujúca. Reakcie sa pohybujú od svrbenia alebo brnenia pier, úst, jazyka a hrdla, nazývaného syndróm orálnej alergie, cez miernu žihľavku až po anafylaxiu.

Alergia na kliešťové mäso

Alergia na kliešťové mäso, tiež nazývaná α-Gal syndróm alebo alergia na mäso cicavcov, je alergická reakcia na galaktózu-alfa-1,3-galaktózu alebo skrátene α-Gal. Znie to veľmi komplikovane, ale v praxi to vyzerá takto - keď sa sliny kliešťa dostanú do tvojho tela uhryznutím, vytvoria sa protilátky proti α-Gal.

image

Kliešť

Archív HN

Alergia sprostredkovaná IgE sa spúšťa po opakovanom uhryznutí kliešťami alebo roztočmi, ktoré pohrýzli tieto cicavce. Keď následne zješ potraviny, ktoré obsahujú α-Gal, spustí sa alergia.

Tieto spúšťacie potraviny zahŕňajú mäso (jahňacie, hovädzie, bravčové, králičie, klokanie), mliečne výrobky (jogurt, syr, zmrzlina, smotana), želatínu živočíšneho pôvodu pridávanú do gumových potravín (želé, lízanky, marshmallow), lieky na predpis a voľne predajné doplnky s obsahom želatíny (niektoré antibiotiká, vitamíny a iné doplnky).

Prípady tejto alergie boli hlásené v Spojených štátoch, Japonsku, Európe a Južnej Afrike. „Alergické reakcie na kliešťové mäso môže byť ťažké rozpoznať, pretože sú zvyčajne oneskorené a môžu byť závažné a zahŕňajú anafylaxiu,” varuje Collins.

image

Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa

Potravinová alergia závislá od jedla a cvičením

„Počas ťažkého cvičenia žalúdok produkuje menej kyseliny ako zvyčajne a zvyšuje sa priepustnosť čriev, čo znamená, že malé molekuly vo vašom čreve s väčšou pravdepodobnosťou uniknú cez membránu do krvi. Patria sem molekuly potravy, ktoré spúšťajú IgE reakciu.”

Ak osoba už má IgE protilátky proti potravinám zjedeným pred cvičením, zvyšuje sa riziko vyvolania reakcií na potravinovú alergiu. Táto alergia sa nazýva alergia vyvolaná cvičením v závislosti od jedla, s príznakmi siahajúcimi od žihľavky a opuchu až po ťažkosti s dýchaním a anafylaxiu. Alergia vyvolaná cvičením v závislosti od jedla je však extrémne zriedkavá. 

Medzi bežné spúšťacie potraviny patrí pšenica, morské plody, mäso, hydina, vajcia, mlieko, orechy, hrozno, zeler a ďalšie potraviny, ktoré sa mohli konzumovať mnoho hodín pred cvičením. Alergické reakcie môžu byť závažnejšie, ak osoba súčasne užíva nesteroidné zápalové lieky, ako je aspirín, pije alkohol alebo trpí nedostatkom spánku.

image

Alergia

Pixabay

Alergie predstavujú čoraz väčšiu záťaž

Potravinovú alergiu pre dospelých treba brať vážne a tí, ktorí majú vážne príznaky, by mali nosiť náramok alebo retiazku s lekárskymi informáciami a adrenalínové autoinjektorové pero. Čo sa týka prieskumov, len asi jeden zo štyroch dospelých s potravinovou alergiou má adrenalínové pero.

Odborníčka na záver upozorňuje, že pokiaľ máš potravinovú alergiu sprostredkovanú IgE, je dobré poradiť sa so svojím lekárom o tom, ako postupovať a čomu sa vyvarovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 11:29