Nosorožec jávsky je jedným z najohrozenejších cicavcov na zemi.X/teahcartel
StoryEditor

Fotopasca zachytila mláďa vzácneho druhu nosorožca. Kvôli pytliakom je na pokraji vyhynutia

ČTK09.04.2024., 11:00h

Nosorožec jávsky je jedným z najohrozenejších cicavcov na svete. Mláďa, ktoré zachytila fotopasca dáva nádej na jeho záchranu.

Lajkuj Brainee.sk na

Nové mláďa vzácneho nosorožca jávskeho bolo videné v indonézskom národnom parku. Narodenie mláďaťa najvzácnejšieho veľkého cicavca sveta zvyšuje nádeje na záchranu tohto kriticky ohrozeného druhu, informovala agentúra AFP.

Na snímkach vidieť, ako sa mláďa prechádza so svojou matkou v prírodnej rezervácii, ktorá je posledným prirodzeným útočiskom pre ohrozené nosorožce jávske. 

image

Takmer všetkým migrujúcim živočíchom hrozí vyhynutie. Najnovšia správa odhaľuje príčiny tejto katastrofy

Pohlavie nie je známe

Mláďa, ktoré je podľa odhadov staré tri až päť mesiacov, zachytila minulý mesiac jedna zo 126 kamerových pascí v Národnom parku Ujung Kulon na ostrove Jáva. Mláďa, ktorého pohlavie sa nedalo rozpoznať, išlo po boku svojej matky v parku, ktorý zostáva posledným miestom, kde ešte vo voľnej prírode nosorožci jávski žijú.

„Chvála Bohu, je to dobrá správa a dokazuje, že jávske nosorožce, ktoré žijú len v Ujung Kulone, sa môžu správne rozmnožovať,“ uviedol v sobotu vysoký predstaviteľ ministerstva životného prostredia Satyawan Pudyatmoko.

Posledné desiatky jedincov

Po rokoch neustáleho poklesu ich populácie odhadujú odborníci, že v parku s rozlohou 120 000 hektárov zostáva 82 nosorožcov jávskych. Záhyby voľnej kože na tele dodávajú tomuto druhu nosorožcov vzhľad panciera.

image

Piesočný červ podobný tým z filmu Duna na Zemi skutočne existoval. Dokonca omnoho dlhšie, ako si vedci pôvodne mysleli

Kedysi žili jávske nosorožce na území od ostrovov Jáva a Sumatra, cez juhovýchodnú Áziu až po Indiu a Čínu a dali sa rátať v tisícoch. Na väčšine miest ale boli vyhubení kvôli pytliactvu a rozširovaniu ľudského osídlenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 10:53