Videohry môžu ohroziť milióny ľudí trvalou stratou sluchuUnsplash/Alex Haney
StoryEditor

Videohry môžu ohroziť milióny ľudí na planéte. Na toto si musíš pri hraní musíš dávať extrémny pozor

Miroslav Kamody05.02.2024., 14:00h

Vedci bujú na poplach - hranie videohier môže ohroziť milióny ľudí trvalou stratou sluchu.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak patríš k tým hráčom, ktorí trávia hodiny so slúchadlami na ušiach, aby si počul všetky výbuchy, tematické songy a čudné bojové výkriky svojich priateľov, môže ti hroziť trvalé poškodenie sluchu. Ako píše portál ScienceAlert, zvuk je pre mnohých hlavnou súčasťou zážitku z videohier, no stále nevieme veľa o tom, čo hranie reálne robí s naším sluchom.

Štúdií o tom je stále málo, ale tím výskumníkov sa ich rozhodol zhrnúť, aby zistili, čo vlastne zatiaľ vieme. Ich systematický prehľad identifikoval 14 jedinečných dokumentov, ktoré spolu zahŕňali viac ako 50-tisíc ľudí z deviatich rôznych krajín, všetky so zameraním na vzťah medzi stratou sluchu a/alebo tinnitom (pískaním v ušiach) a videohrami.

image

VIDEO Hru Doom skutočne rozbehneš na čomkoľvek. Mladá vedkyňa ju spustila na črevných baktériách

Desivé hodnoty

Výskum zahŕňal rôzne okolnosti vrátane domácich počítačov a konzol, mobilných hier, herných centier a e-športov. A rozhodne to nie je len o znížení hlasitosti. Hlasitosť aj čas expozície ovplyvňujú vplyv hluku, ktorý môže mať na tvoje uši. So zvyšujúcou sa intenzitou zvuku sa výrazne znižuje bezpečná doba expozície, píše sa v štúdii publikovanej v magazíne BMJ Public Health.

Tak trojhodinová herná session s nastaveným hlasitým zvukom môže spôsobiť oveľa viac trvalých poškodení než krátka 15-minútová aktivita na rovnakej úrovni. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môžu dospelí bezpečne vydržať hladinu zvuku okolo 80 dB počas 40 hodín týždenne.

image

Videohry môžu ohroziť milióny ľudí trvalou stratou sluchu

Unsplash/Fredrick Tendong

Ale pri 90 dB, hlasitosti kričiaceho človeka, tento časový limit klesne na štyri hodiny týždenne, kým riskujete stratu sluchu. Naše uši zvládnu zvuky o sile 95 dB (zvuk motora motocykla) len hodinu a 15 minút. Je teda trochu znepokojujúce, že priemerná hlasitosť slúchadiel v štyroch strieľačkách bola podľa jednej zo štúdií v recenzii 88,5 až 91,2 dB.

Pozor na výbuchy

Ďalší dokument zistil, že impulzné zvuky – krátke, hlasné výbuchy hluku, ktoré môžu signalizovať výstrel alebo náraz – môžu dosiahnuť maximum 119 dB. Jedna štúdia zistila, že viac ako 10 miliónov Američanov môže byť vystavených „hlasným“ alebo „veľmi hlasitým“ úrovniam zvuku z videohier a iná uvádza, že hranie zvyšuje pravdepodobnosť straty sluchu.

image

Astronomické čiastky, z ktorých sa ti zatočí hlava. Toto sú najnákladnejšie videohry všetkých čias

Tri články so zameraním na herné centrá uvádzali hladiny zvuku medzi 80 a 90 dB a dva zistili, že tieto prostredia zvýšili pravdepodobnosť vážneho tinnitu a straty sluchu pri vysokofrekvenčných zvukoch. Stojí za zmienku, že v dvoch z troch štúdií o herných centrách boli hlavnými zdrojmi hluku arkádové herné systémy.

Staré štúdie

Tieto štúdie boli publikované v rokoch 1992 a 1983, čo, ako zdôrazňujú autori, obmedzuje ich porovnateľnosť s modernými hrami – hoci arkády sú medzi určitými skupinami stále nesmierne populárne. Jeden dokument o mobilných hrách zistil, že priemerná hladina zvuku bola 43,2 dB, čo naznačuje, že táto forma hrania je menej znepokojujúca, aspoň pre naše uši.

image

Videohry môžu ohroziť milióny ľudí trvalou stratou sluchu

Unsplash/Fausto Sandoval

Aj keď sú doterajšie dôkazy dosť obmedzené, doteraz dostupný výskum nakoniec poukazuje na hranie hier ako na pravdepodobný zdroj nebezpečný pre naše uši. Zdá sa, že úrovne hlasitosti, na ktoré majú niektorí ľudia (alebo miesta) nastavené svoje zvuky, v kombinácii s časom, ktorý mnohí hráči hrajú, sú vo všeobecnosti dostatočné na to, aby spôsobili nejaké škody.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:44