Hra Doomid Software, X/quartz
StoryEditor

VIDEO Hru Doom skutočne rozbehneš na čomkoľvek. Mladá vedkyňa ju spustila na črevných baktériách

Miroslav Kamody03.02.2024., 10:30h

Doom po tehotenských testoch a mozgových neurónoch potkanoch rozbehneš aj na črevných bunkách. Zo snímkovej frekvencie sa však čoskoro zblázniš.

Lajkuj Brainee.sk na

Biotechnologickej výskumníčke z MIT sa podarilo spustiť ikonickú počítačovú hru Doom pomocou skutočných črevných baktérií. Lauren Ramlan nespustila hru pomocou digitálnej simulácie baktérií, ale premenila skutočné baktérie na pixely na zobrazenie 30-ročnej FPS (First Person Shooter), uvádza portál Rock Paper Shotgun.

Z baktérii E.coli

Vedkyňa vytvorila displej vo vnútri bunkovej steny vyrobenej výlučne z baktérií E.coli. 1-bitový 32x48 displej síce rozhodne nezíska žiadne ocenenie za rozlíšenie, ale koho to zaujíma, však? Je to Doom, ktorý beží na baktériách. Výskumníčka dávkovala baktérie fluorescenčnými proteínmi, aby sa rozsvietili rovnako ako digitálne pixely.

Treba však dodať, že je tu niekoľko „ale”. V prvom rade baktérie hru v skutočnosti nespúšťajú, pretože ako ľudstvo sme stále nerozlúštili onú časť „vstreknutia biologickej hmoty digitálnym kódom“. Namiesto toho sa baktérie kombinujú, aby fungovali ako malý monitor, ktorý zobrazuje hru pre milovanú strieľačku.

Hral by si ju stovky rokov

Okrem toho je tu snímková frekvencia, ktorá je pri hrách vždy dôležitou metrikou. Úprimne povedané, snímková frekvencia je hrozná, pravdepodobne kvôli skutočnosti, že baktérie nikdy neboli určené na zobrazovanie 3D videohier. Baktériám trvá 70 minút, kým osvetlia jeden záber hry a ďalších osem hodín, kým sa vrátia do počiatočného stavu.

image

(Ne)známe zaujímavosti o hre Wolfenstein: Tvorcu inšpiroval film, vďaka nej si hráči zamilovali FPS a stealth žánre

To reálne znamená takmer deväť hodín na snímku - inak povedané, hranie hry od začiatku do konca by ti trvalo približne 600 rokov. Aj keď ale nejde o najplynulejší herný zážitok, stále je to celkom šikovný nápad. A čo je najdôležitejšie - experiment potvrdzuje teóriu, že Doom rozbehneš skutočne na čomkoľvek od tehotenských testov až po neuróny mozgov potkanov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 18:31