Bizarné spôsoby, ako zomrieťUnsplash
StoryEditor

Zabije ťa pero zhodené z mrakodrapu či ležanie v posteli? Vedci sa pozreli na bizarné spôsoby, ako odísť z tohto sveta

iDnes.cz15.03.2023., 09:00h

Poskladali dohromady niekedy až detsky fantazijné nápady, ako by sa dalo umrieť. A skonzultovali ich s vedou. Kniha Vedecké vysvetlenia najbizarnejších spôsobov smrti Paula Dohertyho a Codyho Cassidyho tak nie je len inventúrou šialených pokusov o odchod zo života, ale tiež nahliadnutím do fyziky, lekárstva alebo chémie.

Lajkuj Brainee.sk na

Zjesť 13 134 čokoládových sušienok na posedenie

Pre prípadnú samovraždu v osobitom štýle je to efektívna cesta. A bolestivá. Zlom príde už okolo šesťdesiatej sušienky, plyny vznikajúce pri ich trávení totiž spôsobia explóziu žalúdka. „Dá sa povedať, že zomriete na grgnutie,“ zhŕňajú čitatelia autori.

Druhou výzvou je zväčšenie žalúdka. Kapacita bežného sú štyri litre potravy, potom začína jeho veľkosť utláčať ostatné telesné funkcie. Napríklad priškripne žilu, ktorá pod ním prechádza a privádza krv z brucha do srdca.

image

GALÉRIA Nabitá zbraň v kurčati aj vrhací nôž v laptope. Najväčšie kuriozity, ktoré odhalili letiskové kontroly v roku 2022

Nad sebou zase utláča pľúca. V tomto ohľade je podľa autorov hraničných deväťdesiat sušienok, ktoré kapacitu žalúdka zväčšia na šesť litrov. Potom je tu ešte septický šok.

Tým reaguje imunitná sústava na masívnu inváziu baktérie Clostridium perfringens, ktorú vyvolá prevalenie keksov do brucha. Intenzita onej imunitnej reakcie môže byť taká veľká, že jedáka zabije.

image

Bizarné spôsoby, ako zomrieť

Unsplash/SJ

Zápal, krvné zrazeniny, obmedzenie prietoku krvi, plynatá gangréna. A prečo si vybrala práve počet 13 134? Pretože práve toľko sušienok usporiadala podľa autorských prepočtov v 4 378 dieloch seriálu Sezam, otvor sa! postava Keksíka.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. september 2024 19:23