Bizarné spôsoby, ako zomrieťUnsplash
StoryEditor

Zabije ťa pero zhodené z mrakodrapu či ležanie v posteli? Vedci sa pozreli na bizarné spôsoby, ako odísť z tohto sveta

iDnes.cz15.03.2023., 09:00h

Poskladali dohromady niekedy až detsky fantazijné nápady, ako by sa dalo umrieť. A skonzultovali ich s vedou. Kniha Vedecké vysvetlenia najbizarnejších spôsobov smrti Paula Dohertyho a Codyho Cassidyho tak nie je len inventúrou šialených pokusov o odchod zo života, ale tiež nahliadnutím do fyziky, lekárstva alebo chémie.

Lajkuj Brainee.sk na

Nechať sa zabiť hlasnou hudbou

Záleží na prevedení. Cez slúchadlá si podľa knihy ani tým najhlasnejším grind coreom z mozgu kašu neurobíš. Avšak vystaviť telo burácajúcemu nárezu z ohromne výkonných reproduktorov, to je iná liga. Aj keď len teoreticky.

image

Hudba, tanec, masky a nezabudnuteľná atmosféra. Tieto karnevaly sa oplatí zažiť

Ak by sa totiž telo vystavilo pôsobeniu 194 decibelov (čokoľvek nad túto hranicu už nie je hudba, ale rázová vlna), nielenže by ti zvuková vlna vyrazila ušné bubienky, zväčšila by ti pľúca, tie by nám zničili pľúcne pivnice, prostredníka medzi pľúcami a krvou. Kyslík by sa nedostával do obehu. Udusil by si sa.

Je to však len hypotetická možnosť, dodávajú autori. Najsilnejší reproduktor sveta, o ktorom vedia - húkačka na testovanie toho, čo vydrží družica pri štarte rakety, totiž zvládne vyprodukovať iba 154 decibelov.

image

Bizarné spôsoby, ako zomrieť

Unsplash/Paul Esch-Laurent
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. september 2024 13:42