Ako desať motýľov prekonalo nezvyčajný svetový rekord.Unsplash/Akbar-nemati/
StoryEditor

Ako desať motýľov prekonalo nezvyčajný svetový rekord. Bez prestávky preleteli celý Atlantický oceán

Michal Čiernik13.07.2024., 09:00h

Motýle, ktoré bežne môžeš nájsť aj v našich slovenských záhradách, prekonali úctyhodný svetový rekord v preletení tisícov kilometrov.

Lajkuj Brainee.sk na

Babôčka bodliaková je druh motýľa, ktorý podobne ako sťahovavé vtáky, každý rok preletia tisíce kilometrov. S rozpätím krídel len päť až šesť centimetrov sú schopné preletieť zo severu Európy až na juh a dokonca aj cez Stredozemné more do severnej Afriky. Po ceste si však robia prestávky na oddych a doplnenie energie.

Podľa najnovšej štúdie publikovanej v Nature Communications však desať motýľov malo prekonať neuveriteľných 4200 kilometrov cez Atlantický oceán.

image

Keď vo Švajčiarsku pršali z neba tisíce kuracích hláv. Bizarný nápad mal pomôcť s vážnou chorobou, ktorá zabíjala ľudí

Tento výskum ukončuje desaťročnú záhadu, ktorá sa začala, keď entomológ a hlavný autor štúdie Dr. Gerard Talavera v októbri 2013 na motýle narazil na pláži vo Francúzskej Guyane. Kŕdeľ bol vyčerpaný, s dierami a ranami na krídlach. „Vyzerali vyčerpane. Nemohli ani lietať, len tak poskakovali,“ povedal CNN Talavera, vedúci výskumník Španielskej národnej rady pre výskum z Botanického inštitútu v Barcelone. „Jediné vysvetlenie, ktoré mi napadlo, bolo, že museli preletieť veľmi dlhú vzdialenosť,“ dodal vedec.

Ale prejsť celý oceán bolo pre motýle nevídané, dokonca aj pre tak odolný druh. Talavera spolu so svojimi kolegami musel vylúčiť niekoľko faktorov, kým dospel k záveru, že tieto motýle dokázali to, čo sa predtým považovalo za nemožné.

Týždeň vo vzduchu

Podľa novej štúdie by prechod cez Atlantik trval babôčke bodliakovej päť až osem dní v závislosti od rôznych premenných.

Na základe analýz energetických obmedzení výskumníci dospeli k záveru, že motýle mohli preletieť maximálne 780 kilometrov bez zastavenia. Zvyšok cesty sa podľa výskumníka zviezli na priaznivých veterných prúdoch.

„V skutočnosti môžeme hovoriť o svetovom rekorde v hmyzom svete,“ dodal Talavera. Podľa niektorých vedcov sa však mohla táto skupina motýľov iba stratiť na svojej každoročnej migračnej trase zo severu na juh Európy. Následne ich pasáty, ktoré prúdia z východu na západ zaviali do oceánu a možno až na pobrežie Južnej Ameriky.

Talavera však vo svojej štúdii však skúmal aj peľ z týchto desiatich motýľov a zistil, že pochádza zo západnej Afriky. Tým sa pre vedcov otvorili ďalšie teórie. Buď sa motýle v Afrike vyliahli alebo tam prileteli z Európy a ďalej pokračovali cez oceán. V takom prípade by dokonca mohli preletieť až sedem tisíc kilometrov.

„Ak budúci výskum zistí, že táto trasa motýľov je pravidelným migračným vzorom, pôjde o jednu z najdlhších migrácií hmyzu na svete,“ dodal pre CNN Dr. Floyd Shockley, manažér zbierok pre oddelenie entomológie v Smithsonian National Museum of Natural History vo Washingtone.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 10:46