Nová štúdia odhalila dopady farmaceutického odpadu a drog na prírodu.Brainee/Canva/
StoryEditor

Ryby závislé na pervitíne či škorce omámené antidepresívami. Dopad farmaceutického odpadu a drog na prírodu je otrasný

Michal Čiernik14.06.2024., 10:00h

Od závislých rýb cez zmenu pohlavia až po agresívne správanie sa zvierat a hromadné úhyny. Výskumníci vo svojej novej štúdii odhalili vážne prípady kontaminácie ekosystémov farmaceutickým odpadom.

Lajkuj Brainee.sk na

Od pstruha potočného, ​​ktorý sa stal „závislým“ na metamfetamíne až po ostrieža, ktorý stratil strach z predátorov kvôli liekom na depresiu. Vedci varujú, že znečistenie modernými farmaceutickými a nelegálnymi drogami sa stáva čoraz väčšou hrozbou pre voľne žijúce zvieratá.

V článku zverejnenom v časopise Nature Sustainability výskumníci uviedli, že farmaceutický priemysel musí urýchlene reformovať dizajn liekov, aby boli ekologickejšie. „Aktívne farmaceutické zložky sa nachádzajú vo vodných tokoch po celom svete, vrátane živočíchov, ktoré konzumujeme,“ povedal The Guardian Michael Bertram, odborný asistent na Švédskej univerzite poľnohospodárskych vied.

image

Každoročne uniknú z laboratórií desiatky smrteľných chorôb. Patogény by mohli spustiť ďalšiu pandémiu

„Existuje niekoľko ciest, ktorými sa tieto chemikálie dostanú do životného prostredia,“ vysvetľuje Bertram, jeden z autorov článku. „Jedna z nich je priamo pri výrobe liekov. Ďalšia je počas používania. Keď si človek vezme tabletku, nie všetky jej zložky sa v tele rozložia. Následne sa cez naše exkrementy dostávajú cez odpadovú vodu priamo do životného prostredia,“ dodal vedec.

Škorce na antidepresívach

Jeden s príkladov, ktorý vedci spomenuli, bolo odhalenie antidepresív ako je Prozac v telách škorcov. Škorce sa nadrogovali týmito látkami cez hmyz a červy žijúce v blízkosti čističiek odpadových vôd. U samcov týchto vtákov následne zaznamenali agresívnejšie správanie a menší záujem o dvorenie.

V inom prípade spôsobili látky z antikoncepčných tabletiek zmenu pohlavia v niektorých populáciách rýb čo viedlo takmer k vyhynutiu druhu v jednom z kanadských jazier.

Bertram Ďalej poukázal na pozoruhodný príklad diklofenaku, protizápalového lieku, ktorý sa bežne podával dobytku v južnej Ázii. Uhynutý dobytok s touto látkou v tele však zapríčinil, že populácia supov v Indii medzi rokmi 1992 a 2007 klesla o viac ako 97 percent. V krajine následne došlo k prudkému nárastu prípadov besnoty u psov, ktorí sa kŕmili na mršinách dobytka, ktoré už vtáky nezožrali.

Podľa Bertrama sa lieky proti úzkosti, antidepresíva a antipsychotiká sa dostali už do všetky ekosystémov, rovnako ako nelegálne drogy ako kokaín a metamfetamín.

To potvrdzuje aj nedávna štúdia, ktorá merala koncentráciu 61 rôznych drog v 1 052 riečnych lokalitách v 104 krajinách. Podľa výsledkov až 43,5 percent lokalít malo stopy aspoň jednej drogy, ktoré prekračovali bezpečné úrovne pre ekologické zdravie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 15:30