V sibírskom permafroste objavili úžasne zachovaného starovekého vlka.X/Xnewsjournal/
StoryEditor

V sibírskom permafroste objavili úžasne zachovaného starovekého vlka. Takmer neporušený strávil v ľade viac ako 40-tisíc rokov

Michal Čiernik27.06.2024., 14:00h

Vlk nájdený v Jakutsku vo východnom Rusku má zachovanú srsť, kožu a dokonca aj orgány. Ide o najstaršieho vlka, ktorý podstúpil takúto dôkladnú vedeckú analýzu.

Lajkuj Brainee.sk na

Po 44-tisíc rokoch odkryli zo sibírskeho permafrostu zúrivo vyzerajúceho pravekého vlka s hrôzostrašnými zubami. 

Odborníci tvrdia, že dospelý samec vlka nájdený v Jakutsku vo východnom Rusku má úžasne zachovalú srsť, kožu, zuby a dokonca aj orgány. Pozostatky previezli do laboratória Mammoth Museum Laboratory v Jakutsku, kde sa podrobuje pitve a podrobnej vedeckej analýze.

image

Výskum prehistorického tvora objavil zaujímavú podobnosť s piesočným červom z Duny. Mäsožravý predátor s ostrými zubami

Vlka objavili miestni obyvatelia v roku 2021 v permafroste v hĺbke asi 40 metrov pri rieke Tirekhtyakh v okrese Abyi v Jakutsku, najchladnejšom regióne Ruska. Odborníci tvrdia, že ide o najstaršieho známeho vlka, so zachovanými vnútornosťami.

image

Vlka objavili miestni obyvatelia v roku 2021 v permafroste v hĺbke asi 40 metrov pri rieke Tirekhtyakh v okrese Abyi v Jakutsku, najchladnejšom regióne Ruska.

X/Nexta_tv/

„Jeho žalúdok zostal nedotknutý, bez kontaminácie,“ povedal Dialy Mail Dr. Albert Protopopov, vedúci výskumník. „Dúfame, že ako výsledok pitvy získame celistvý prierez biotopu starovekého pleistocénneho obdobia,“ dodal. Neporušený žalúdok dravca totiž obsahuje zvyšky potravy, ktorú pred desiatkami tisíc rokov zjedol. 

Praveké baktérie

Profesor Artemy Goncharov, vedúci laboratória funkčnej genomiky v Inštitúte experimentálnej medicíny, povedal, že takéto výskumy by mohli pomôcť aj súčasnej vede. „Vidíme, že živé baktérie môžu prežiť v nálezoch fosílnych zvierat po tisícročia a slúžiť ako svedkovia dávnych čias,“ povedal.

„Je možné, že sa nájdu mikroorganizmy, ktoré sa budú môcť uplatniť aj v dnešnej medicíne a biotechnológiách ako perspektívni producenti biologicky aktívnych látok,“ dodal vedec, podľa ktorého tento nález môže ovplyvniť aj budúcnosť medicíny.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 08:04