Zrekonštruovali milión rokov starú lebku.X/Histories_arc/
StoryEditor

Zrekonštruovali milión rokov starú lebku, ktorá môže patriť predchodcovi dračích mužov. Má ísť o zabudnutý druh vyhynutého človeka

Michal Čiernik23.05.2024., 08:30h

Záhadná praveká ľudská lebka patrí podľa vedcov hybridnému zabudnutému druhu. Pomocou 3D skenovania sa im ju podarilo celú zrekonštruovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Milión rokov stará ľudská lebka nájdená v Číne mohla patriť podľa vedcov našim dávnym predchodcom. Veria, že 900-tisíc ročný jedinec, mohol byť posledný príbuzný medzi líniami Homo sapiens a predkami Homo longi, dávno strateného druhu, známeho ako „Dračí muži“.

Lebka, nazvaná „Yunxian“, ktorú objavili v okrese Yunyang v provincii Hubei v roku 2022, zmiatla archeológov kvôli svojmu zvláštnemu tvaru a črtám.

image

V kostiach neandertálcov starých 50-tisíc rokov objavili praveký herpes. Vedci ho chcú priviesť späť k životu

Najnovšia štúdia znovu vytvorila úplný 3D model lebky a odhalila, že má síce tvárové kosti typické pre líniu moderného človeka, ale sploštenú lebku a hrubšie kosti v oblasti očí a výrazný nadočnicový oblúk.

Lebka bola jednou z troch, ktoré sa v Číne našli a z ktorých boli vedci spočiatku zmätení. Neboli totiž schopní identifikovať ich pôvod. „Je rozumné dospieť k záveru, že Yunxian je morfologicky a chronologicky blízky poslednému spoločnému predkovi línií H. sapiens a Dragon Man,“ napísali autori v novej štúdii.

Posledné dva druhy

Spolu s nami, s Homo sapiens, sa po planéte ešte pred 35-tisíc rokmi pohybovali dva archaické a dnes už vyhynuté druhy ľudí, neandertálci a denisovania. Okrem nich sa však nachádzali aj skelety rôznych hybridov a predchodcov týchto druhov, ktoré vedci nevedeli presne určiť. Medzi nich patrili aj takzvaní „Dragon man“ tiež známy ako Homo longi, ktorých pozostatky sa našli na území Ázie. Lebka dračích mužov bola najdlhšia, aká sa kedy našla u akéhokoľvek ľudského druhu. S modernými ľuďmi však mali podobnú plochú tvár, a objem mozgu bol 1 420 centimetrov kubických, čo zodpovedá rozsahu moderných ľudí a neandertálcov.

„Je veľmi kontroverzné, či títo archaický ľudia predstavujú rôzne druhy alebo línie,“ napísali autori v štúdii. „Milión rokov stará fosília Yunxian 2 z Číny je však kľúčová pre pochopenie pôvodu Homo sapiens," dodali výskumníci.

Pomocou novej technológie tím obnovil a zrekonštruoval lebku a výsledky naznačujú, že ktokoľvek, komu táto lebka patrila, bol „prvým členom ázijskej línie ‘Dragon Man‘, ktorá pravdepodobne zahŕňa Denisovanov a je sesterskou skupinou línia Homo sapiens,“ vysvetlili vedci.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 01:04