Počúvanie hudbyBrainee x Canva
StoryEditor

Nepáči sa tvojim kamarátom rovnaká hudba ako tebe? Môže za to viac, ako len vkus, máme pre teba úplné vysvetlenie

Nikola Michalkova20.04.2024., 09:00h

Keby sa nám páčila všetka hudba na svete, tvorcovia by to mali oveľa jednoduchšie. Ale keďže to tak nefunguje, prinášame ti vysvetlenie, prečo má každý človek iný vkus na hudbu.

Lajkuj Brainee.sk na

Určite sa ti už nie raz stalo, že si pustil svojmu kamarátovi pieseň, z ktorej si bol celý nadšený a očakával si, že bude mať rovnakú reakciu aj on. Ale ako tam obaja sedíte, vidíš, že ho pieseň príliš nenadchla a ty možno premýšľaš, ako je to možné. Sú aj prípady, keď je to naopak a kamarátova hudba sa nepáči tebe.

Vplyv prostredia a životnej situácie

Niektorým skladateľom sa občas podarí vytvoriť skladbu, ktorá osloví viacero ľudí aj naprieč generáciami. Príkladom je pieseň „True Colors“, ktorú umelci opakovane upravujú a prerábajú. Pôvodne vyšla v roku 1986 a vydala ju Cyndi Lauper. O desať rokov ju použil aj Walt Disney, následne sa objavila aj v animovanom filme Trollovia. A na internete sa nachádzajú rôzne verzie. Prečo teda máme v hudbe taký odlišný vkus?

Výskumníci sa začali zaoberať otázkou, ako funguje hudba v mozgu. Naznačili, že ľudia preferujú hudbu s nečakanými zvratmi, ktoré často vyvolávajú aj príjemné fyzické reakcie alebo zimomriavky. Ďalší výskumníci naznačujú, že ľudia zvyčajne prežívajú svoje emócie prostredníctvom hudby a na základe toho si ju aj vyberajú. Štúdia vykonaná v roku 2011 tvrdí, že hudobné preferencie môžu odrážať emócie, ktoré ľudia cítia pri počúvaní hudby, a to bez ohľadu na štýl.

U niektorých emócie vyvolá relaxačná hudba, u iných to môže byť klasická. A sú tu aj takí, ktorí nejaké emócie nachádzajú aj v country či pop štýle. „Preferencie pre určité typy alebo štýly hudby môžu vychádzať z času a miesta, kde ich človek počul prvýkrát, alebo môžu byť jednoducho špecifické pre každého človeka bez ohľadu na to, čo sa deje okolo neho,“ uvádza sa na portáli The Conversation.

image

Tri tipy na darčeky pre hudobných nadšencov

Odzrkadľuje osobnosť

Nie je tiež žiadnym prekvapením, že hudobné preferencie sa zvyknú počas života meniť. Ľudia, ktorí kedysi počúvali elektronickú hudbu, teraz našli záľubu v popovej hudbe. Zmena nastáva aj podľa toho, v akej životnej situácii sa človek nachádza.

Napríklad niekto, kto prechádza ťažkým obdobím, si môže vybrať hudbu, ktorá odráža jeho želania a vyhľadáva veselú hudbu. Na druhej strane sú ľudia, ktorí siahnu skôr po smutných skladbách. A keďže sa chcú preniesť cez svoj momentálny smútok, často hľadajú piesne, ktoré najlepšie vyjadrujú ich pocity.

image

Hudba

Brainee x Canva

Samozrejme, hudobný vkus siaha omnoho hlbšie, ako len k žánrom. Ľudia, ktorí majú radi popovú alebo rockovú hudbu, nemajú radi úplne všetky skladby, ktoré v tomto štýle vyšli.

Štúdie osobnosti naznačujú, že hudobný vkus môže vypovedať aj o samotnej osobnosti. Napríklad tí, ktorí sú otvorenejší, preferujú skôr miernu, sofistikovanú hudbu, ako je napríklad skladba „What Was I Made For?“ od Billie Eilish, ale aj intenzívnejšiu hudbu, ako je „Natural“ od Imagine Dragons.

Extroverti sa podľa výskumu prikláňajú k súčasnej hudbe. Príjemní ľudia majú radi hudbu v štýle ako „Never Alone“ od Garetta Kata a Eliny. Svedomití ľudia preferujú nenáročnú alebo intenzívnu hudbu a úzkostlivé typy ľudí uprednostňujú množstvo rôznych druhov hudby.

Samozrejme, niekedy sú rozhodujúci aj samotní interpreti. Niektorí ľudia preferujú skôr to, kto pieseň spieva. Preto niekedy nie je na škodu poznať hudobné preferencie tvojho blízkeho okolia, môže ti to totiž napovedať aj o osobnosti tvojich blízkych.

Jedinečnosť každého človeka

Existuje štúdia, ktorá sa zameriavala na 765 miliónov skladieb, ktoré ľudia streamovali na celom svete. Odhalila niekoľko dôvodov, prečo ľudia hudbu počúvajú. Zistilo sa, že preferencie menili v závislosti od dennej doby, veku a konkrétnych štýlov. Väčšina ľudí relaxačnejšiu hudbu počúvala v noci, intenzívnejšiu počas dňa.

Napríklad v Latinskej Amerike prevládali skladby, ktoré vyvolávali rýchlejšie fyzické a emocionálne reakcie, a v Ázii ľudia streamovali skôr relaxačnú hudbu. Zo štúdie teda vyplynulo, že prostredie a individuálne nálady vo veľkej miere formovali hudobné preferencie ľudí.

image

Bývalá detská hviezda JoJo Siwa prešla premenou a vraj založila gay pop. Verejnosť je pobúrená, na internete však trenduje

Preto ak sa tvojmu kamarátovi nepáči rovnaká hudba ako tebe, nie je to preto, že by bol divný. Je to skratka preto, že ľudia majú zložité osobnosti a s tým súvisí aj výber ich hudby, ktorá sa im páči. Mozog každého človeka pracuje originálnym spôsobom, preto ani výber hudby nebýva u všetkých rovnaký. Jedinečnosť každého človeka odráža aj jeho hudobné preferencie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 15:28