Kim Čong-un počas povodníX/Globe Eye News
StoryEditor

VIDEO Masívne povodne v KĽDR. Vodca Kim sa musel plaviť na nafukovacom člne, ako trest nariadil popravu desiatok úradníkov

ČTK04.09.2024., 09:00h

Severokórejský vodca Kim Čong-un nechal údajne minulý mesiac popraviť dve až tri desiatky vládnych úradníkov z provincie Čagangdo, ktorú v júli postihli smrtiace povodne a zosuvy pôdy.

Lajkuj Brainee.sk na

Úradníci vraj boli potrestaní za to, že nezabránili katastrofe, ktorá si vyžiadala odhadom asi tisíc obetí, informovali juhokórejské médiá. Ich správy nie je možné overiť z nezávislých zdrojov, pripomínajú agentúry.

Tvrdo zakročiť

Severokórejské úrady sľúbili, že prísne zakročia proti tým, ktorí údajne mohli urobiť viac pre to, aby obetiam zabránili, uviedla juhokórejská stanica Čoson TV s odvolaním sa na nemenovaného severokórejského predstaviteľa.

image

FOTO Muž preletel s dronom do Severnej Kórey. O svoje zábery sa podelil na internete, vyzerajú ako z iného sveta

Severokórejský režim je veľmi uzavretý, a preto je ťažké overovať akékoľvek informácie. Severokórejská tlačová agentúra KCNA však napísala, že Kim Čong-un nariadil úradom „prísne potrestať” úradníkov po ničivých záplavách, ktoré v júli postihli provinciu Čagangdo blízko hraníc s Čínou.

Tisíce obyvateľov bez strechy nad hlavou

Na mimoriadnom zasadnutí politbyra v meste Sinuidžu Kim Čong-un vyzýval na potrestanie tých, ktorí zanedbali svoje povinnosti a zavinili tak obete, ktorým sa dalo predísť, dodala KCNA. Rozsiahle povodne, ktoré v júli postihli severozápadnú provinciu Čagangdo, pripravili tisícky obyvateľov o strechu nad hlavou a vyžiadali si zrejme vysoký počet mŕtvych a zranených.

Juhokórejské médiá uviedli, že počet obetí mohol presiahnuť tisícku. Severokórejské štátne médiá informovali, že povodne zaplavili 4 100 domov, 3-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy a mnoho verejných budov, ciest a železníc v meste Sinuidžu a susednom Uidžu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 16:56