Zámok pri Kutnej Hore je na predajRE/MAX/Radomír Kočí
StoryEditor

FOTO Pri Kutnej Hore je na predaj jedinečný šľachtický zámok. Stojí toľko, čo niektoré domy v Bratislave

Miroslav Kamody22.08.2024., 14:00h

Dom v Bratislave alebo šľachtický zámok neďaleko Prahy? Výber je na vás.

Lajkuj Brainee.sk na

Obec Soutice leží na rozhraní okresov Kutná Hora a Benešov. Okrajom obce vedie cesta z diaľnice D1 na Zruč nad Sázavou, ktorá dodáva miestnemu zámku na príťažlivosti. A ako upozornil portál Prague Morning, teraz je na predaj za prekvapivo lákavú cenu.

Táto chránená kultúrna pamiatka s celkovou výmerou pozemku 50 133 metrov štvorcových bola postavená koncom 17. storočia na mieste bývalej pevnosti. Od konca 50. rokov 20. storočia je kultúrnou pamiatkou. Pamiatkari popisujú zachovalú stavbu ako cenný príklad šľachtického vidieckeho sídla.

image

Taliani rozpredávajú domy za euro. Je to však skôr marketingový ťah - muž sa podelil, koľko ho „dom za euro“ skutočne stál

K zámku aj liehovar či park

Pri stavebnohistorickom prieskume sa v múroch súčasnej stavby našlo gotické murivo, čím sa zámok zaradil do zoznamu ohrozených pamiatok. Podpísal sa však na ňom veľký požiar z roku 1985. Poslednou veľkou obnovou prešiel začiatkom 20. storočia, no potom sa na ňom podpísali zlé rekonštrukcie ovplyvnené bývalým režimom.

Pred druhou svetovou vojnou bol zámok centrom kultúrneho diania. V povojnových rokoch slúžil ako škola a neskôr ako archív. Ponuka na predaj zahŕňa samotný zámok, hospodársky dvor, bývalý liehovar a zámocký park, to všetko spolu s rozlohou viac ako 50-tisíc metrov štvorcových.

Prekvapivá cenovka

Požadovaná cena za celú túto nehnuteľnosť je poriadne prekvapivá. Cenovka je 19 490 000 korún, teda v prepočte 777-tisíc eur. A to je suma, za ktorú sa pohybujú aj viaceré nehnuteľnosti v centre Bratislavy. 

Portál Prague Morning pripomína, že v roku 2017 boli opravené krovy a inštalovaná nová strecha, zvyšok nehnuteľnosti potrebuje kompletnú rekonštrukciu. Našťastie má lokalita prístup ku všetkým komunálnym sieťam, vďaka čomu je proces obnovy pre budúceho vlastníka uskutočniteľnejší.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. september 2024 02:24