Záporožská jadrová elektráreň.Reuters
StoryEditor

Výbuch by bol 10-krát väčší ako Černobyľ. Od Záporožskej jadrovej elektrárne obsadenej Rusmi nás delí len 900 kilometrov

somČTK12.08.2024., 12:00h

Vojna na Ukrajine priniesla prvé ostreľovanie jadrovej elektrárne v histórii ľudstva. Záporožsku jadrovú elektráreň, ktorú obsadili ruské jednotky ešte v roku 2022, delí od slovenských hraníc niečo cez 900 kilometrov vzdušnou čiarou.

Lajkuj Brainee.sk na

Najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe – Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili po začiatku invázie na Ukrajinu ruské jednotky. Informoval vtedy o tom Úrad jadrovej bezpečnosti Ukrajiny.

Elektráreň, ktorá produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine, sa nachádza pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper. Leží asi 200 kilometrov od sporného územia Donbasu a 550 kilometrov od Kyjeva. Od slovenských hraníc ju delí približne 900 kilometrov.

image

Jaslovské Bohunice mohli skončiť ako Černobyľ. Pri nehode v slovenskej atómovej elektrárni išlo o čas, dvaja ľudia zomreli

Požiar chladiacej veže

Do opätovnej pozornosti sveta ju teraz dostal požiar, ktorý v nedeľu vypukol v jednej z chladiacich veží. Našťastie sa ho už podarilo uhasiť. Na telegrame to uviedol predstaviteľ ruských okupačných úradov Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Podľa tlačovej hovorkyne elektrárne veža vyhorela.

Ruská strana tvrdí, že oheň spôsobil útok ukrajinského dronu. Kyjev naopak podľa ruskojazyčného serveru BBC z požiaru v jednom z najväčších jadrových zariadení v Európe viní ruskú armádou. Obe strany predtým uviedli, že radiácia je aj napriek požiaru v norme.

Rogov dnes po polnoci napísal, že plamene sa podarilo „úplne uhasiť”. Z útoku na zariadenie opäť obvinil ukrajinské ozbrojené sily. „Zvnútra úplne vyhorela chladiaca veža, ale nebezpečenstvo jej zrútenia nehrozí,” cituje agentúra TASS hovorkyňu elektrárne Jevgeniju Jašinovú.

Ruskojazyčný servis BBC píše, že k Záporožskej jadrovej elektrárni patria dve veže, ktoré stoja mimo areálu podniku na severnej strane chladiacej nádrže. Používali sa, keď elektráreň pracovala na plný výkon.

image

Američania stratili najmenej tri atómové bomby. Nikto ich nevie nájsť a ani netuší, kde by mohli byť

Medzinárodná organizácia pre atómovú energiu (MAAE) ubezpečila, že škody spôsobené požiarom nemajú priamy vplyv na bezpečnosť jadrových blokov. Podotkla však, že akýkoľvek požiar v areáli elektrárne alebo jej okolí so sebou nesie hrozbu rozšírenia ohňa rovnako na objekty, ktoré sú pre bezpečnosť elektrárne dôležité.

Výbuch môže byť 10-krát väčší ako v Černobyle

Odkedy ruské sily krátko po vpáde na Ukrajinu v roku 2022 elektráreň obsadili, panujú obavy ohľadom bezpečnosti v areáli. Elektráreň sa nachádza v podstate na frontovej línii a Rusko a Ukrajina sa v minulosti navzájom obviňovali z jej ostreľovania.

Hoci je šesť reaktorov odstavených, zariadenie stále potrebuje energiu a kvalifikovaný personál na prevádzku kľúčových systémov, ktoré napríklad zabezpečujú chladenie reaktorov.

image

Záporožská jadrová elektráreň na Ruskom okupovanej juhovýchodnej Ukrajine 

Reuters

Keď ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v roku 2022 potvrdil správy o prvom ostreľovaní, napísal na platforme X, že ruská armáda „strieľa na elektráreň zo všetkých strán“. Varoval, že ak by došlo výbuchu, môže byť „desaťkrát väčší ako Černobyľ“.

Mala by byť bezpečnejšia ako Černobyľ

Rusko hneď v prvý deň invázie obsadilo zaniknutú elektráreň v Černobyle, 100 kilometrov severne od Kyjeva. Niektorí analytici poznamenali, že elektráreň Záporoží je iného a bezpečnejšieho typu ako Černobyľ, ktorý bol v roku 1986 miestom najhoršej jadrovej katastrofy na svete.

Pravdepodobnosť výbuchu, jadrového roztavenia alebo rádioaktívneho úniku je nízka, povedal pre The Guardian Tony Irwin, čestný docent na Austrálskej národnej univerzite. Irwin, ktorý tri desaťročia prevádzkoval jadrové elektrárne v Spojenom kráľovstve, je bývalým manažérom austrálskeho ľahkého reaktora (OPAL) s otvoreným bazénom.

image

Ukrajinci sa rozhodli vziať veci do vlastných rúk. Stavajú prvú podzemnú školu, Rusi im totiž zbombardovali tisíce vzdelávacích zariadení

Reaktory majú podľa neho zabudované protipožiarne a chladiace systémy. Podľa šéfky českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dany Drábovovej Rusi prišli o rozum. „Prekliati Rusi. Ale elektráreň zatiaľ drží. Situáciu budeme sledovať z prvej ruky, napísala na Twitteri.

„Sú porušované ženevské konvencie, ktoré obsahujú aj ustanovenia o ochrane nebezpečných objektov alebo objektov, ktoré by sa mohli stať nebezpečnými, keby sa ocitli pod vojenským útokom,“ dodala v Českom rozhlase.

Prvýkrát v histórii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy „zopakovať“ jadrovú katastrofu v Černobyle. Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu,“ uviedol Zelenskyj v roku 2022.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 05:56