Matej Beňuš po zisku bronzuMolly Darlington/Reuters
StoryEditor

Čo dostávajú olympionici za zisk cenného kovu? Za odmenu im krajiny dávajú peniaze, ale aj byty či kravy

ČTK01.08.2024., 11:00h

Víťazstvo na letných olympijských hrách v Paríži môže športovcom z rôznych krajín priniesť nielen slávu, ale tiež finančné či materiálne odmeny za každú medailu.

Lajkuj Brainee.sk na

Za zlato dostanú reprezentanti usporiadateľského Francúzska 80-tisíc eur, Španieli 50-tisíc eur a Taliani 180-tisíc eur. V Británii majú olympijskí medailisti právo na dotáciu na prípravu na ďalšie hry a v Škandinávii nie sú odmeny žiadne, napísal francúzsky denník L‘Equipe.

Českí medailisti z olympijských hier v Paríži dostanú rovnaké odmeny ako za úspechy v Tokiu spred troch rokov. Za zlato dostanú 2,4 milióna korún, za striebro 1,8 milióna a za bronz 1,2 milióna. Odmeny, ktoré sa týkajú tiež medailistov z paralympijských hier, vypláca Národná športová agentúra (NSA) a schvaľuje ich vláda.

image

Znásilnil dieťa, teraz súťaží na olympiáde. Ľudia ho vypískali, bývalá športovkyňa sa ho zastala, no potom to oľutovala

Mimoriadne štedré odmeny

Veľmi vysoké odmeny sľubujú niektoré ázijské krajiny. Športovci z Hongkongu dostanú za zlato v prepočte asi 707-tisíc eur, teda zhruba osemkrát viac ako Česi alebo Francúzi. Singapur sľubuje 685-tisíc eur za individuálne víťazstvo a dvakrát toľko za kolektívne športy. Hongkong už na hrách v Paríži získal dve zlaté a jednu bronzovú medailu, Singapur ich má päť za celú svoju históriu.

Naopak, Švédsko, Nórsko alebo Nový Zéland odmeny za medaily neudeľujú. Británia pre hry v Tokiu zaviedla ročný príspevok 34-tisíc eur, ktorý až do nasledujúcich hier dostávajú všetci medailisti. Rovnaké pravidlo platí aj teraz v Paríži.

Byt či kravy

Zlatí medailisti zo Spojených štátov dostanú 37 500 dolárov (34 700 eur), Kanaďania 20-tisíc dolárov (18 500 eur), Izraelčania 275-tisíc dolárov (255-tisíc eur), uvádza Forbes. Kazachstan svojim úspešným olympionikom venuje byty, za zlato 3-izbový, za striebro 2-izbový a za bronz garsónku. Medailista z Indonézie za úspech v Tokiu dostal dom, ale tiež päť kráv.

image

Olympijské hry nie sú také zelené, ako sa prezentujú. Toto je uhlíková stopa každého návštevníka v Paríži

Poliaci dostanú obraz od „talentovaného a renomovaného” poľského maliara a poukaz na dovolenku. Srbi zase majú právo na dôchodok, ktorý im štát začne vyplácať v ich 40 rokoch, píše Sky News.

Ako je to na Slovensku?

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) pred tohtoročnou olympiádou zvýšil prémie za popredné umiestnenia. Ako píše portál Sportnet, výkonný výbor SOŠV schválil približne 20-percentné zvýšenie.

Olympijský víťaz si tak pripíše odmenu 60-tisíc eur. V predchádzajúcom olympijskom cykle bola odmena 50-tisíc. Toľko teraz získa strieborný medailista. Za bronz bude 40-tisíc eur. Peniaze však posiela aj ďalším umiestnením - za štvrté miesto 25-tisíc eur, za piate 18-tisíc, za šieste 12-tisíc, za siedme 10-tisíc a za ôsme 8-tisíc eur.

image

Matej Beňuš po zisku bronzu

Molly Darlington/Reuters

Tajomný box

Na tohtoročnej olympiáde dostávajú športovci okrem cenného kovu aj úzku krabičku. A ľudia sa samozrejme začali pýtať, o čo ide. A mexická lukostrelkyňa Ana Paula Vazquezová, ktorá nedávno získala bronzovú medailu v súťaži družstiev žien, sa vybrala sa na TikTok, aby sa pochválila tým, čo je v krabici.

Nie, nejde o žiadny certifikát o zisku medaile, je to skôr oficiálny suvenír. Ide o veľký farebný plagát, ktorý navrhol francúzsky ilustrátor Uga Gattoni. Kreslená verzia Paríža obsahuje veľkú červenú Eiffelovu vežu a rieku Seinu obklopenú rôznymi miestami a arénami, kde sa konajú rôzne športy.

Hovorí sa, že Gattoni strávil masívnych 2-tisíc hodín starostlivým navrhovaním nákresu tohtoročného hostiteľského mesta počas štyroch mesiacov. Riaditeľ dizajnu na tohtoročných olympijských hrách Joachim Roncin vysvetlil, že chcel, aby táto zábavná ilustrácia „rozpovedala príbeh Paríža 2024“ ako „prehľad celého projektu“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 17:56