Uhlíková stopa Olympijských hier.Tasr/Ap, Brainee/Canva/
StoryEditor

Olympijské hry nie sú také zelené, ako sa prezentujú. Toto je uhlíková stopa každého návštevníka v Paríži

Michal Čiernik29.07.2024., 14:00h

Olympijské hry v Paríži v roku 2024 majú za cieľ byť najzelenším ročníkom v histórii a prvým ročníkom, ktorý je v súlade s parížskou klimatickou dohodou. Reči o uhlíkovo neutrálnych hrách sa však veľmi rýchlo vytratili.

Lajkuj Brainee.sk na

Na papieri je cieľom olympijských hier v Paríži znížiť emisie skleníkových plynov na polovicu v porovnaní s hrami v Riu 2016 alebo v Londýne 2012. Uhlíková stopa dvoch spomínaných podujatí bola v priemere na úrovni 3,5 milióna ton ekvivalentu CO 2 (Mt CO 2 eq). Obe hry patrili k tým najmenej ekologickým v histórii.

image

Orgie, krádeže a málo jedla. Olympiáda zatiaľ pripomína skôr zle zorganizovaný punkový festival ako vrcholovú oslavu športu

S ohľadom na to bol maximálny uhlíkový rozpočet pre Paríž 2024 stanovený na 1,58 milióna ton ekvivalentu CO 2. Toto je nepochybne ambiciózny cieľ, najmä ak vezmeme do úvahy, že hry v Tokiu 2020, organizované počas pandémie a bez divákov, stále vygenerovali takmer dva milióny.

Ako olympiáda znečisťuje životné prostredie

Najväčšími zdrojmi emisií počas megapodujatí sú už tradične preprava účastníkov a výstavba budov a infraštruktúry. Odhadovaná uhlíková stopa olympijských hier v roku 2024 sa doteraz delí na tri relatívne rovnaké časti:

  • Cestovanie účastníkov a divákov, čo by malo predstavovať štvrtinu emisií, z toho deväť percent tvorí preprava športovcov a funkcionárov.
  • Výstavba zahŕňa približne 25 percent emisií vybudovaním trvalých budov, a osem percent pre dočasné infraštruktúry a približne rovnako pre dočasné energetické systémy.
  • Činnosti ako stravovanie, ubytovanie, logistika, bezpečnosť a iné, predstavujú poslednú tretinu.

Prirodzene, presnú uhlíkovú stopu olympijských hier v roku 2024 nebudeme vedieť, kým sa hry neskončia. Množstvo a typy stavebných materiálov ešte neboli potvrdené a údaje o účasti, ktorá sa v súčasnosti odhaduje na približne 13 miliónov divákov, zostáva hypotetická. 

83 fliaš vína

Dr. Anne de Bortoli, klimatologička z Polytechnique Montréal v Kanade, si myslí, že emisie uhlíka v Paríži 2024 budú vyššie ako v Tokiu 2021, ktoré bolo bez divákov. „Je čas znovu objaviť olympijské hry a megaudalosti, aby sme ich zosúladili s medzinárodnými klimatickými cieľmi,“ hovorí v článku pre The Conversation.

Podľa nej, to pri počte 13 až 16 miliónov návštevníkoch vychádza približne na 100 až 125 kilogramov ekvivalentu CO 2 na osobu. Toto číslo zodpovedá emisiám, ktoré vznikajú pri prejdení 500 kilometrov autom alebo 10-tisíc kilometrov metrom alebo pri konzumácii 31 hovädzích hamburgerov či vypití 83 fliaš vína.

Momentálne ročná uhlíkova stopou Európana, predstavuje 7,8 ton ekvivalentu CO 2. Aby sme však splnili Parížsku dohodu o obmedzení globálneho otepľovania na menej ako 1,5 až 2 stupne Clezia do roku 2100 v porovnaní s predindustriálnymi teplotami, musíme drasticky obmedziť ročnú uhlíkovú stopu každého na menej ako dve tony.

Olympijský výbor sľubuje, že skutočná uhlíková stopa bude zverejnená na jeseň po hrách. Môžeme však len dúfať, že výpočet uhlíkovej stopy bude oznámený transparentným spôsobom a že údaj bude overený nezávislou treťou stranou.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. september 2024 10:13