Steven van de VeldeReuters/Esa Alexander
StoryEditor

Znásilnil dieťa, teraz súťaží na olympiáde. Ľudia ho vypískali, bývalá športovkyňa sa ho zastala, no potom to oľutovala

Miroslav Kamody29.07.2024., 11:30h

Za viacnásobné znásilnenie si mal odsedieť štyri roky, vo väzení nakoniec strávil len 12 mesiacov.

Lajkuj Brainee.sk na

Olympijské hry v Paríži zažili podivný moment. Keď sa počas súťaže v plážovom volejbale na kurt postavili Matthew Immers a Steven van de Velde z Holandska, aby si zmerali sily s talianskym párom v zložení Alex Rangieri a Adrian Carambula, davom zaznela zmes povzbudzovania a pískania. A nebolo to kvôli rivalite medzi národmi, píše portál Joe.

Keď Holanďana Van de Velda predstavili samostatne, povzbudzovanie úplne utíchlo a davom sa zreteľne ozývalo bučanie. Hráč sa na vlastnú žiadosť nezdržiava v olympijskej dedine so svojimi súpermi a dokonca nebude ani viesť obvyklé pozápasové rozhovory.

image

Orgie, krádeže a málo jedla. Olympiáda zatiaľ pripomína skôr zle zorganizovaný punkový festival ako vrcholovú oslavu športu

Znásilnenie 12-ročného dieťaťa

Dôvod je prostý - keď mal Van de Velde 19 rokov, znásilnil 12-ročné dievča. Nie raz, ale rovno trikrát. S nemenovanou Britkou sa zoznámil na sociálnej sieti Facebook a v auguste 2014 za ňou odletel do Anglicka. Portál Guardian uvádza, že k stretnutiu došlo s plným vedomím jej veku.

Po priznaní znásilnení voči dieťaťu dostal športovec štvorročný trest, nakoniec si však odsedel iba 12 mesiacov. Po prepustení pracoval na svojej športovej kariére, v Paríži zažil svoj olympijský debut. S radosťou naň však zrejme spomínať nebude, nehovoriac o tom, že jeho výber na najväčšie športové podujatie odsúdili mnohé skupiny za ochranu žien.

Bývalá britská maratónska bežkyňa Paula Radcliffová sa ho však zastala. Počas vystúpenia v šou LBC Andrew Marr Tonight olympionička povedala, že by za svoje činy nemal byť „potrestaný dvakrát“.

Musela sa ospravedlniť

„Odsedel si čas vo väzení a za túto chybu bude dlho platiť do konca života. Možno sa otočil a úplne sa kajal. Viem, že je teraz ženatý a usadil sa. Myslím si, že je ťažké ho dvakrát potrestať a ak sa mu podarilo úspešne otočiť svoj život po väzení a kvalifikovať sa a športovať na najvyššej úrovni, tak mu vlastne prajem veľa šťastia,“ povedala.

Jej vyjadrenia však vyvolali nahnevanú reakciu od ľudí. Kritika bola taká masívna, že maratónska bežkyňa sa nakoniec ospravedlnila. „Súhlasím a môžem sa len ospravedlniť, to som nechcela povedať,“ povedala.

image

Steven van de Velde

Reuters/Esa Alexander

„Zdôrazňujem, že to nie je niečo, čo sa dá akýmkoľvek spôsobom ospravedlniť. Bola som zmätená a reagovala som na právo zakázať mu účasť na hrách a neviem, prečo som mu priala šťastie. Ešte raz sa ospravedlňujem.“

Šéf holandského tímu však prezradil, že negatívna reakcia na výber Van de Veldeho ho prekvapila. „[Van de Velde] je už nejaký čas aktívny v medzinárodnom športe, vo svete plážového volejbalu. Hral na svetových pohároch, majstrovstvách Európy a svetových pohároch, no potom vidíte, že okolo hier je všetko inak. Že veci sú prehnané.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 17:52