LasicaUnsplash/Alexey Elfimov
StoryEditor

Jedinú lasicu naháňali dobrovoľníci, armáda, vrtuľníky aj lode. Nový Zéland na akciu minul pol milióna, mal na to dobrý dôvod

Miroslav Kamody09.07.2024., 10:00h

Lasica sa dostala na ostrov, kde mohla spôsobiť obrovskú katastrofu. Chytiť sa ju však podarilo až po viac ako pol roku.

Lajkuj Brainee.sk na

O mieste s názvom Chalky Island na Novom Zélande si pravdepodobne doteraz ešte nepočul. Tento malý výbežok o rozlohe približne päť kilometrov štvorcových na území známom ako Fiordland sa za posledné štvrťstoročie stal útočiskom pre ohrozené druhy bez predátorov, píše CNN.

Na tomto ostrovčeku žijú ikonické druhy ako kiwi, jašterica Te Kākahu či kākāpō - jediný papagáj, ktorý nevie lietať a o ktorom sa predpokladá, že vo voľnej prírode ich zostáva len približne 250. Keď preto jedného dňa ochranári na ostrove zbadali jediného samca lasice, bolo im jasné, že musia konať, nech to stojí čokoľvek.

image

Hrôzostrašné ryby s hadími hlavami zamorili rieky. Dokážu prežiť celé dni na súši a dýchať vzduch

Riziko veľkej katastrofy

Tento cicavec, pôvodom z Eurázie a Severnej Ameriky, sa živí rôznymi zvieratami a vtákmi. Pokiaľ by nerušene žil na ostrove, mohol by sa postarať o katastrofu monštruóznych rozmerov.

Ministerstvo ochrany prírody krajiny (DOC) preto spustilo rozsiahlu reakciu na biologickú bezpečnosť zahŕňajúcu odborníkov na odchyt, armádu, psov, cestné kamery, helikoptéry, lode a člny. Celá misia však dlho vyzerala ako totálne fiasko.

Trvalo totiž neuveriteľných osem mesiacov, kým sa malého tvora konečne podarilo chytiť a usmrtiť, čo jeden úradník označil za veľké víťazstvo. „Je to obrovská výhra - ale teraz nemôžeme zložiť nohu z pedála,” povedala kontrolórka incidentov DOC Rebecca Teele v tlačovej správe, ktorá vítala zajatie lasice vlani v apríli.

„Toto je jedno z miest s najvyššou prioritou pre biodiverzitu vo Fiordlande a je dôležité, aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, aby sme ochránili zraniteľné druhy, ktoré tam žijú.” Až minulý mesiac však ročná revízia, ktorú zverejnil výbor pre životné prostredie novozélandského parlamentu, odhalila cenu misie na ulovenie tohto lovca.

Mastný účet

Nakoniec išlo o sumu takmer pol milióna novozélandských dolárov (necelých 300-tisíc eur). A to už je suma, pre ktorú ľudia naprieč krajinou zdvihli obočie. Úradníci sa však obhajujú. „Nečinnosť by bola drahšia – s potenciálne zničujúcim dopadom na našu populáciu kākāpō,“ povedal Aaron Fleming, operačný riaditeľ DOC pre Južný ostrov.

Podľa nich by sa v najhoršom prípade dalo pristúpiť jedine k presídleniu papagájov, čo by predstavovalo obrovské náklady. Niektorí odborníci tvrdili, že náklady v prípade nechytenia lasice by sa počítali v miliónoch. Ako sa však tento tvor na toto miesto dostal?

image

Keď vo Švajčiarsku pršali z neba tisíce kuracích hláv. Bizarný nápad mal pomôcť s vážnou chorobou, ktorá zabíjala ľudí

Spolu s ostatnými druhmi boli lasice a fretky privezené na Nový Zéland koncom 19. storočia, aby kontrolovali králiky ničiace pastviny oviec – v skutočnosti však mali zničujúci vplyv na jedinečné vtáctvo v krajine a priamo sa podieľali na vyhynutí niekoľkých poddruhov.

Hubenie predátorov

Tieto dravce zabijú na Novom Zélande približne 25 miliónov pôvodných vtákov ročne, pričom asi 4-tisíc pôvodných druhov je ohrozených alebo im hrozí vyhynutie, uvádza DOC. V snahe ochrániť ich krajina minula od roku 2016 viac ako 300 miliónov dolárov na dosiahnutie svojho cieľa, ktorým je krajina bez predátorov do roku 2050.

V rámci tohto programu vláda plánuje vyhubiť potkany, vačice, lasice a fretky. „Lasice sú dosť malé na to, aby sa dostali do nôr králikov a potkanov, alebo dokonca do kupolových hniezd malých vtákov, a dosť kľukaté, aby sa vo vnútri otočili,” vysvetľuje Carolyn M. Kingová, emeritná profesorka na univerzite vo Waikato.

image

Lasica

Unsplash/Brent Jones

Vody sa neboja

Sú to aj zdatní plavci. Jedna zo štúdií zistila, že takmer polovica z nich pláva bez prestávky „viac ako hodinu“, čo naznačuje „trvalé riziko pravidelných návštev alebo invázií“ na ostrovy v okruhu 3 až 5 kilometrov od pevninského pobrežia. V takejto vzdialenosti sa nachádza aj Chalky Island.

„Je možné, že priplával na ostrov alebo sa odviezol na naplavenom dreve,” povedal Fleming z DOC o teraz neslávne známom votrelcovi. Chalky Island a susedné Passage Islands sú podľa DOC bez predátorov od roku 1999 po vôbec prvej kampani na ochranu týchto území.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 17:38