Politici už nebudú môcť klamaťBrainee x Canva
StoryEditor

Dosť bolo manipulovania. Táto Európska krajina sa môže stať prvou na svete, kde budú klamstvá politikov kriminalizované

Miroslav Kamody21.06.2024., 11:00h

Je smutné, že politikom treba zákonom pripomínať, že klamať sa nemá. Radikálna doba si však žiada radikálne riešenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Politici klamú. Majú na to rôzne dôvody - upokojenie či eskalácia situácie, prípadne ovplyvňovanie či zbieranie politických bodov. Inak na tom nie sú ani slovenskí politici, prstom na nich však ukazovať nebudeme.

Ako píše portál The Conversation, nie všade chcú tieto praktiky ďalej tolerovať. Vo waleskom parlamente, známom ako Senedd, sa tento problém snažia vyriešiť zavedením novej legislatívy, ktorá by kriminalizovala politikov, ktorý klamú. Ak by návrh prešiel, Wales by sa stal prvou krajinou na svete, ktorá zavedie trestné sankcie pre lživých politikov.

image

V britských voľbách kandiduje poslanec vytvorený umelou inteligenciou. Steve bude môcť pracovať 24 hodín denne

Dosť bolo klamstiev

Návrh vedie bývalý líder politickej strany Plaid Cymru Adam Price, ktorý opísal „medzeru v dôveryhodnosti“ v politike Spojeného kráľovstva ako „priepasť“. Price presadzoval takéto zmeny od polovice 21. storočia, keď viedol kampaň za zosadenie Tonyho Blaira kvôli vojne v Iraku.

Trestný čin pre politikov, ktorí klamú, sa mu už raz nepodarilo presadiť - stalo sa tak v máji, keď sa schvaľovali zákony o rozšírení Seneddu. Medzistranícky výbor však teraz hlasoval za Priceove návrhy a uvažuje o ich začlenení do nového zákona o voľbách a volených orgánoch vo Walese.

Podľa návrhov by bolo trestným činom, ak by člen Seneddu alebo kandidát vo voľbách úmyselne alebo s úmyslom zavádzať, uviedol alebo zverejnil vyhlásenie, o ktorom je známe, že je nepravdivé alebo klamlivé. Konanie by sa malo začať do šiestich mesiacov odo dňa, keď bolo vyhlásenie urobené.

image

Klamstvo

Brainee x Canva

Stopka pre politikov

Za obhajobu by sa považovalo, ak by sa dalo „dôvodne vyvodiť“, že ide o vyjadrenie názoru, alebo ak by bola s ospravedlnením do 14 dní stiahnutá. Stíhanie za takýto zákon by človeka diskvalifikovalo z členstva v Senedde. Návrh má pred sebou ešte dlhú cestu, no podporujú ho členovania Plaid Cymru, waleskí konzervatívci a waleskí liberálni demokrati.

Novela však zatiaľ nemá podporu waleskej labouristickej vlády a ministri sa môžu pokúsiť o jej odstránenie. Waleský generálny právny zástupca (podobný generálnemu prokurátorovi) Mick Antoniw povedal, že podporuje „všeobecný princíp“, ale je znepokojený tým, že dodatok „je len o niečo viac ako zlý a neúčinný zákon“.

image

Koniec videí s vládnymi politikmi? Extrémista Bombic dostal doživotný ban na YouTube, prišiel tak o svoj zdroj príjmov

Otázkou sú právomoci

Existujú aj širšie obavy, či má Senedd v rámci prenesených právomocí Walesu možnosť vydať takýto zákon. Krajina sa môže ocitnúť v podobnej situácii ako Škótsko, keď vláda Spojeného kráľovstva zablokovala zákon o uznávaní pohlavia. V januári 2023 vetovala návrhy, ktorých cieľom je uľahčiť ľuďom zmenu ich zákonného pohlavia, pretože by to ovplyvnilo zákon o rovnosti pre celé Spojené kráľovstvo.

„Je pochmúrnou obžalobou demokracie, že sa vôbec uvažuje o zákone, ktorý by politikom pripomínal, aby neklamali. Ale kultúrna zmena v politike je evidentne potrebná,” dodáva Stephen Clear, ktorý prednáša ústavné a správne právo a verejné obstarávanie na Univerzite v Bangore.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. júl 2024 05:13