Austrálčanov desí podivná zapáchajúca huba.Wikimedia/Len Worthington, Bernard Spragg. Nz/
StoryEditor

Austrálčanov desí podivná zapáchajúca huba. Vyzerá ako niečo so sveta Upside Down zo Stranger Things

Michal Čiernik13.06.2024., 13:00h

Zavolajte Eleven a jej partiu, táto huba totiž nevyzerá ako z nášho sveta.

Lajkuj Brainee.sk na

Austrália je krajina prapodivných obrovských pavúkov a tvorov, ktoré mali byť už dávno vyhynuté. Najnovšie miestnych desí rastlina, ktorá vyzerá ako vystrihnutá z paralelného sveta v Stranger Things.

Podľa profesora Bretta Summerella, hlavného vedca z Kráľovskej botanickej záhrady v Sydney, ide o hubu z čeľade hadovkovitých.

image

V oblasti mal byť vyhynutý, farmár ho chytil do pasce. Zvláštne zviera videli naposledy pred 130 rokmi

V rozhovore pre Yahoo News Australia vysvetlil, aké dva druhy momentálne rastú v záhradách ľudí a prečo zapáchajú ako hnilé rozkladajúce sa mäso. „Prvý druh je Aseroe rubra tiež známa ako sasanka, vyskytuje sa od južného Queenslandu po Tasmániu, ale rozšírila sa už aj po Európe a Severnej Amerike,“ vysvetľuje vedec.

image

Prvý druh je Aseroe rubra tiež známa ako sasanka, vyskytuje sa od južného Queenslandu po Tasmániu, ale rozšírila sa juž aj po Európe a Severnej Amerike.

Wikimedia/Len Worthington/

Druhou hubou je Mrežovka Archerova. Obe produkujú hnedú páchnucu látku na svojich výhonkoch podobným chápadlám, aby prilákali muchy. Preto aj zapáchajú ako hnilé mäso, aby napodobnili zdochlinu a prilákali tak hmyz, ktorý pomôže rozniesť ich výtrusy.

image

Druho hubou je Mrežovka Archerova.

Wikimedia/Bernard Spragg. Nz/

„Výtrusná hmota je atraktívna pre muchy, ktoré sa ňou živia a pomáhajú ju rozptýliť. Výtrusné telá sú často bizarne tvarované a farebné, pravdepodobne napodobňujúce hnijúce mäso, ktoré v kombinácii so smradľavým zápachom láka hmyz z okolia,“ vysvetlil Tom May, hlavný vedecký pracovník vo Victorii‘s Royal Botanic Gardens.

Hoci prenikavý puch môže ľudí odrádzať od ich konzumácie, huba sa nepovažuje za jedovatú a človeku ani zvieratám neublíži. Tieto huby sú dnes bežné nie len v Austrálii, ale aj na Slovensku. V dynamickom online svete však pravidelne každých pár rokov vyvolajú senzáciu ako mimozemské rastliny z iného sveta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. júl 2024 10:49