Stúpol počet pohlavných chorôb.Freepik/
StoryEditor

V Európe enormne narástol počet pohlavných chorôb. Rozšíril sa najmä syfilis

TASR08.03.2024., 11:00h

V Európe dramaticky narástol počet prenosných pohlavných chorôb. V prípade kvapavky ide o 48-percentný nárast.

Lajkuj Brainee.sk na

O výraznom náraste pohlavných chorôb informovalo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Podľa agentúry AFP, len v prípade kvapavky zaznamenali v roku 2022 medziročný nárast o 48 percent. 

Na celom území Únie a krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (krajiny EÚ a Island, Nórsko, Lichtenštajnsko) v roku 2022 nahlásili viac ako 70-tisíc prípadov kvapavky.

Rozšíril sa aj syfilis a chlamýdie

Nárast zaznamenali aj v prípade syfilisu. Ten sa v tom istom roku zvýšil o 34 percent na viac ako 35-tisíc nakazených. Stúpol tiež počet ľudí infikovaných chlamýdiami, konkrétne o 16 percent.  

image

Správa, ktorá nepoteší žiadnu ženu. Masívna štúdia o antikoncepcii ukázala spojenie s vážnou duševnou chorobou

Riaditeľka centra Andrea Ammonová upozornila, že ide o nevídanú situáciu. „Tento nárast je ohromujúci a zároveň znepokojujúci,” uviedla na tlačovej konferencii. Upozornila, že reálny počet infikovaných môže byť ešte vyšší. Údaje môžu byť podhodnotené z dôvodu rozdielov v testovacích postupoch a prístupu k sexuálnemu zdraviu v jednotlivých krajinách.

Liečbu netreba podceniť

Ammonová ďalej uviedla, že zaznamenali nárast medzi ženami a heterosexuálnymi mužmi. Dodala však, že väčšina nahlásených prípadov mala súvislosť s pohlavným stykom dvoch mužov.

image

Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie

Agentúra tiež varovala, že chlamýdie, kvapavka a syfilis sú síce liečiteľné, ale ak sa neliečia, môžu viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 05:35