SpánokDreamstime
StoryEditor

Večierka o deviatej je novým trendom medzi mladými. Spánok je pre nich omnoho dôležitejší než párty do rána

ČTK02.03.2024., 11:00h

Dosť bolo večierkov, klubov a barov. Ako ideálny program na sobotňajší večer si mnohí mladí predstavia spánok a nájdu sa takí, ktorí razia večierku už po deviatej, uviedol americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

Lajkuj Brainee.sk na

Dnešní dospelí medzi 18 a 35 rokmi hovoria, že lepšie chápu súvislosť medzi spánkom a zdravím ako skoršie generácie. Mladí tiež uvádzajú, že majú radi, keď majú kontrolu nad svojím spánkovým režimom, a pokojne odmietajú pozvanie na neskoré večierky. Tomu sa prispôsobuje aj biznis a bary začínajú ponúkať skoršiu tanečnú párty alebo iné podujatia počas dňa, píše americký denník.

V roku 2022 mladí Američania medzi 20 a 30 uvádzali, že v priemere spia deväť hodín a 28 minút denne, zistil prieskum vypracovaný portálom RentCafe. Oproti roku 2010, keď to bolo osem hodín a 47 minút denne, ide o osempercentný nárast.

image

Ľudia si ho nevedia vynachváliť, odborníci ho kritizujú. TikTokom sa šíri zázračný recept, ktorý pomáha bojovať s nespavosťou

Chodia spať čoraz skôr

Mladí chodia tiež chodia spať čoraz skôr. Podľa analýzy dát od viac ako dvoch miliónov užívateľov šikovných postelí Sleep Number chodili tento rok v januári ľudia medzi 18 a 34 rokmi do postele v priemere o 22:06 h. Vlani v januári to bolo o 22:18.

Devätnásťročná Emma Kraftová, ktorá študuje tretí rok na Kalifornskej univerzite v Berkeley, žila v druhom ročníku v ubytovaní so 65 ďalšími ženami a aj tak zvládla spať minimálne deväť hodín denne. Zaspať sa snaží každý deň o pol desiatej večer. „Pre mňa sa už po deviatej večer nič dobré neodohráva,” hovorí študentka.

Necíti sa pritom vôbec ako outsider. Naopak, vraj ju jej priatelia bombardujú s žiadosťami, aby im pomohla posunúť ich vlastnú večerku na skorší čas. „Zrazu je chodenie skôr spať štýlovejšie a lepšie prijímané a každý sa tomu jednoducho prispôsobil,” hovorí Kraftová.

image

Spánok

Dreamstime

Ušetrí stovky dolárov

Do postele si začala líhať okolo deviatej večer tiež 25-ročná Madelyn Suggová po tom, ako sa presťahovala v novembri do Oklahomy. Namiesto toho, aby zostávala cez víkendy v baroch do skorých ranných hodín, ako to robila skôr, teraz chodí každý pondelok o šiestej večer s jednou skupinou priateľov na jazzové koncerty a s ďalšou vo štvrtok o piatej večer na drink.

„Mala som obavy, že budem mať FOMO (fear of missing out, strach z toho, že človek bude pri niečom chýbať, pozn.) alebo pocit, že sa mi nedarí budovať vzťahy, ale v skutočnosti je to v týchto ohľadoch zlepšenie,” tvrdí Suggová. Vďaka zavedeným zmenám vraj ušetrí stovky dolárov mesačne za jedlo a drinky kupované neskoro večer.

Podniky sa prispôsobujú

V New Yorku začali bary experimentovať so skorými tanečnými párty. Podnik Joyface v East Village usporiadal od Halloweenu štyri takzvané matiné, ktoré začínali o piatej popoludní. Na silvestra tu hostia odpočítavali polnoc o ôsmej večer.

image

FOMO efekt už neletí. Mladí ľudia teraz zažívajú FOBO, je pravdepodobné, že si ním prechádzaš aj ty

Medzi ôsmou a deviatou večer sa snaží každý deň ľahnúť do postele tiež 32-ročná Kelly Baskinová, ktorá pracuje v Los Angeles. Uvádza, že ju pomohli motivovať sociálne siete. Na tiktoku sleduje veľa ľudí, ktorí holdujú skorým večerkám. Tento obsah je súčasťou trendu SoftGirl, ktorý sa sústredí na pokojné vnútorné aktivity, ako je písanie denníkov, pitie čaju alebo upokojujúce večerné rituály.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 23:17