Faustino Oro porazil Magnusa CarlsenaTwitter/Chess.com
StoryEditor

10-ročný šachový Messi vycvičil jedného z najslávnejších hráčov histórie. Magnus Carlsen musel priznať porážku

Miroslav Kamody28.03.2024., 11:30h

Má len desať rokov, no už teraz má na svojom kontre troch porazených šachových veľmajstrov. A po novom už aj toho najslávnejšieho.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyzerá to tak, že šachový svet neustále prináša prekvapenia. Aj keď šach ako hra samotná nie je taký populárny, ako v minulosti, respektíve časoch premiéry seriálu The Queen‘s Gambit z dielne streamovacej platformy Netflix, stále má čo ponúknuť. 

Portál Indy100 pripomína za posledné roky množstvo škandálov v súvislosti s podvádzaním, no teraz prišla aj jedna pozitívna správa. Magnus Carlsen, jeden z najslávnejších hráčov v histórii tohto športu, bol práve porazený novým 10-ročným zázrakom, ktorého sú teraz prezývajú šachovým Messim.

image

Transrodovým šachistkám zakázali účasť na ženských turnajoch. Vraj majú vrodenú výhodu, lebo sú inteligentnejšie

Guľový šach

Jeho meno je Faustino Oro a na svojom konte má už porážky šachových veľmajstrov ako Daniela Naroditského a Hikaru Nakamuru. Porážka Magnusena je však bezpochyby najvýznamnejšia, akú kedy doteraz dosiahol.

Aby sme boli presní, nehrali klasickú šachovú partiu, ale takzvaný Bullet Chess (guľový šach). V tejto hre majú obaja hráči menej ako ako tri minúty na celú hru, ktorá trvá 40 ťahov. Oro celú hru streamoval na svojom YouTube kanáli a po výhre neskrýval svoje nadšenie.

Magnusen nemal šancu

„Ak toto prehrám, môžem skončiť so šachom,” povedal, keď sa snažil nad veľmajstrom vyhrať. Portál Chess následne zverejnil informáciu o Orovom víťazstve s popisom - 10-ročný ‘Golden Boy‘ Faustino Oro včera porazil Magnusa Carlsena v guľovom zápase!

Stránka ho následne nazvala „šachovým Messim“. Je to určite jeden z najzaujímavejších talentov, ktoré tento šport za posledné roky videl. A všetko nasvedčuje tomu, že pred Orom je ešte veľmi dlhá a plodná kariéra.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:08