Ilustračné fotoPavol Zachar/Tasr
StoryEditor

V septembri si nevydýchneme. V kalendári bude oficiálne jeseň, Slovákov však čaká takéto počasie

Miroslav Kamody26.08.2024., 13:30h

Jeseň? Ale kdeže, najbližšie týždne nás stále čakajú teploty nad 30 stupňov Celzia.

Lajkuj Brainee.sk na

Leto sa končí už o pár dní a spolu s návratom žiakov a študentov do školských lavíc sa začne jeseň. Aby sme boli presnejší, tak tá meteorologická - astronomická jeseň začína až jesennou rovnodennosťou v druhej polovici septembra. Ako však informuje vo svojej predpovedi portál iMeteo, počasie vonku jeseni nebude vôbec nasvedčovať.

„Počasie už niekoľko dní na našom území ovplyvňuje rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá má svoj stred nad Ruskom a tiahne sa naprieč východnou Európou, Balkánom až nad severnú Afriku. Táto tlaková výš je natoľko mohutná, že blokuje príchod a postup frontálnych systémov od západu cez naše územie,” vysvetľuje portál.

image

Stručná história extrémnych horúčav v Európe. V roku 2003 zomreli tisíce ľudí, dnes kontinent ničia gigantické požiare

Mimoriadne horúci záver leta

Vidieť to bolo napríklad na studenom fronte, ktorý priniesol do západnej Európy a Nemecka intenzívne búrky. Pršalo aj nad Rakúskom a Českom, no u nás nič z toho nehrozilo. „Nadchádzajúce dni sa opäť zvýrazní vplyv tlakovej výše, ktorá na Slovensko prinesie relatívne stabilné a predovšetkým veľmi teplé počasie.”

Záver leta bude stále mimoriadne horúci, a to aj vďaka teplému vzduchu od juhu. Na Slovensku by tak malo byť podobne ako dnes - nad 30 stupňami Celzia. Nasledujúci týždeň by mal priniesť slabšie prehánky a búrky, pričom tie najvýraznejšie by maloi doraziť v utorok, nebude to však nič hrozné.

Teplo a sucho

„Prvý septembrový týždeň prinesie opäť veľmi teplé počasie. O žiadny nástup jesene nepôjde a pocítime ho len v kalendári. Slovensko čaká aj naďalej veľmi teplé počasie, pri ktorom pôjdu teploty aj nad hranicu +30 stupňov a taktiež bude veľmi sucho,” vysvetľuje iMeteo.

image

Jeseň na Slovensku

TASR/Adriána Hudecová

Trápiť by nás síce malo viac búrok, no až do polovice septrembra by sme vôbec nemali rátať s váraznejším ochladením. Podľa modelov by napríklad v Bratislave malo byť o zhruba päť až desať stupňov teplejšie ako je bežné. Takže aj keď nám začína jeseň, počasie tomu ešte nejaký čas nebude vôbec nasvedčovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. september 2024 10:38