Na parížsku olympiádu sa kvalifikovala transrodová nebinárna bežkyňa.X/Hawisports/
StoryEditor

Na parížsku olympiádu sa kvalifikovala transrodová nebinárna bežkyňa. Vo finále zabehla svoj osobný rekord

Michal Čiernik03.07.2024., 13:00h

Transrodová a nebinárna bežkyňa na stredné trate Nikki Hiltz zabehla druhý najrýchlejší čas zo všetkých Američaniek v pretekoch žien na 1 500 metrov, čím sa kvalifikovala na olympijské hry 2024 v Paríži.

Lajkuj Brainee.sk na

Hiltz, ktorý sa identifikuje ako nebinárny, skončili v národnom finále s časom 3:55:33 na prvom mieste. Spolu s Hiltz sa na olympiádu kvalifikovala aj druhá Emily Mackay a halová majsterka sveta Elle St. Pierre. Všetkých osem pretekárok vo finále pritom zabehli svoje osobné rekordy. 

image

Kanadský vzor pre LGBTI+ športovcov. Quinn sa stal prvým transrodovým hráčom na majstrovstvách sveta vo futbale

„Toto je väčšie ako ja. Toto víťazstvo je víťazstvo celej mojej komunity. Tých posledných sto metrov sme cítili všetku tú podporu od LGBTI+ ľudí, ktorí mi fandili,“ prezradila pre NBC News.

Hiltz v príspevku na sociálnej sieti napísali, že sa im splnil detský sen, keď sa kvalifikovali na parížsku olympiádu. „Nie sme si istý, kedy to úplne vstrebeme. Viem len to, že sa dnes zobúdzame vďačný za svojich ľudí, ohromený všetkou láskou a podporou a naplnený radosťou, že môžeme pretekať na trati s ľuďmi, ktorých milujeme a rešpektujeme," napísali.

Nové pravidlá

Medzinárodný olympijský výbor v roku 2021 aktualizoval svoje pravidlá týkajúce sa transrodových športovcov, aby sa podriadili riadiacemu orgánu každého športu.

Medzinárodná asociácia atletických federácií, ktorá dohliada na medzinárodné atletické súťaže, preto prijala minulý rok politiku, ktorá bráni všetkým transrodovým atlétkam, ktoré sa narodili ako muži, súťažiť v ženských atletických kategóriách. 

Tieto nové pravidlá sa však konkrétne nezmieňuje o nebinárnych športovcoch. Avšak nebinárne súťažiace, ktoré sa narodili ako ženy, majú vo všeobecnosti povolené súťažiť len v ženských kategóriách, ak nepodstúpili hormonálnu terapiu.

Hiltz nebude prvým nebinárnym športovcom, ktorý sa zúčastní olympijských hier. Tento titul patrí kanadskej futbalovej hviezde Quinn, ktorý sa stali aj prvým nebinárnym športovcom, čo vyhral medailu. Quinn patrili medzi najmenej 186 LGBTI+ športovcov, ktorí súťažili na hrách v Tokiu v roku 2020

Hiltz však nebude jediný LGBTI+ športovec, ktorý sa kvalifikoval na parížske olympijské hry. Timo Cavelius z Nemecka bude podľa OutSports prvým gayom, ktorý bude súťažiť v olympijskom džude.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 13:02