Aplikácia WhatsAppPixabay
StoryEditor

WhatsApp oslavuje 15 rokov fungovania. Populárnu aplikáciu dnes používajú až dve miliardy ľudí

ČTK24.02.2024., 11:10h

Pred 15 rokmi, 24. februára 2009, založili bývalí vývojári spoločnosti Yahoo! Američan Brian Acton a Ukrajinec Jan Kum (písaný tiež ako Koum) v Kalifornii spoločnosť WhatsApp, prevádzkujúca rovnomennú komunikačnú aplikáciu. Presuňme sa však do súčasnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

WhatsApp má v súčasnosti približne dve miliardy užívateľov vo viac ako 180 krajinách sveta. V roku 2014 aplikáciu prevzal prevádzkovateľ najväčšej svetovej sociálnej siete Facebook, ktorý teraz patrí pod spoločnosť Meta.

image

Facebook oslavuje 20 rokov. Toto je príbeh najväčšej sociálnej siete na planéte, ktorá vznikla v izbe na Harvarde

WhatsApp umožňuje užívateľom posielať textové a hlasové správy a videosprávy, uskutočňovať videohovory a zdieľať obrázky, dokumenty a ďalší obsah. Klientská aplikácia WhatsAppu beží cez internet na mobilných zariadeniach a možno k nej pristupovať aj z počítačov.

Raketový vzostup

Kľúčovým momentom pre rozmach aplikácie bola kúpa WhatsAppu spoločnosťou Facebook v roku 2014. Facebook oznámil dohodu o prevzatí aplikácie WhatsApp vo februári 2014 a prevzatie bolo dokončené v októbri. Hodnota transakcie sa kvôli rastu cien akcií Facebooku zvýšila z pôvodnej úrovne o takmer tri miliardy dolárov na 21,8 miliardy dolárov.

image

Aplikácia WhatsApp

Unsplash

Bola to najväčšia akvizícia v desaťročnej histórii Facebooku a bola väčšia ako akákoľvek kúpa ďalších technologických gigantov Google, Apple alebo Microsoft. Už o rok neskôr sa WhatsApp stal najpoužívanejšou komunikačnou aplikáciou a v roku 2020 počet užívateľov prekročil dve miliardy. Najväčším trhom aplikácie je India, kde má 487 miliónov užívateľov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 20:03