Doritos teóriaBrainee X Canva/
StoryEditor

Čo považuješ za pádny dôvod k rozchodu? Doritos chipsová teória spôsobuje, že ľudia si dávajú zbohom. V čom spočíva?

Nikola Michalkova19.02.2024., 15:00h

Nová teória s názvom podľa obľúbených čipsov otvára ľuďom oči a rozchádzajú sa s partnerom. Prečítaj si o nej viac.

Lajkuj Brainee.sk na

Internetom sa šíri nová takzvaná teória, ktorá sa volá „Doritos teória“. O čo ide?

image

Generácia Z je najosamelejšia. Na Facebooku sa teraz začal šíriť trend, ktorý možno aj tebe pomôže nájsť si priateľov

Vysvetlenie

Doritos teória spočíva v tom, že ľudia často venujú príliš veľa pozornosti návykovým veciam, ktoré ich v skutočnosti neuspokoja. Sú to len povrchné činnosti, ktoré síce na moment vyvolajú potešenie, čím sa stávajú návykovými, ale nikdy neponúknu pocit nasýtenosti. Pôvodne sa teória uplatňovala na sociálne siete, ktoré nás nikdy neuspokoja, aj tak sa ale pre mnohých stanú návykovými. Rovnako to platí aj pri vzťahoch, do ktorých ľudia dávajú príliš veľa energie, aj keď nie sú zdravé a šťastné.

Túto teóriu ako prvá vysvetlila používateľka na TikToku Celeste Aria, ktorá hovorí, že „že zážitky, ktoré ťa neuspokoja, sú často práve tie, ktoré sú najviac návykové. Takže si predstav, že ješ Doritos. Keď čipsy zješ a doješ sústo, nie si úplne spokojný. Nie je to také, ako keď zješ steak alebo jedlo plné kvalitných proteínov. Po takomto jedle totiž cítiš, že si nasýtený a uspokojený,“ píše sa na portáli Unilad. 

@celeste.aria_ Have you heard of Dorito Theory? What types of things and experiences falls under it for you? #doritotheory #dopamine #addictivebehaviour #howtostoprotting #rottingtiktok #impulsivebehaviour #howtousetiktokless #howtoeathealthy #howtomotivateyourself #howtoimprove #thoughtexperiment #serotonin #mentalhealth #neuroscience #neurodivergent #adhd ♬ original sound - Celeste Aria

„To, že pri určitej činnosti alebo vzťahu nepociťuješ nasýtenie, môže mať vplyv na to, že zotrvávaš v situácii, ktorá ťa skutočne neuspokojuje, nie je zdravá a šťastná,“ povedala TikTokerka. Dôvodom, prečo ľudia tak dlho zostávajú vo vzťahoch, aj keď ich neuspokojujú je, že očakávajú, že sa to zmení a napokon naplnenie a uspokojenie predsa len príde.

Reakcie

A ako sa zdá, teória si našla svojich fanúšikov na TikToku, pretože množstvo ľudí sa podelilo s tým, že sa rozišli s partnerom, pretože im otvorila oči. „Áno, muži, ktorí mi sotva dajú to, čo potrebujem. Naučila som sa vzdať sa ich rýchlejšie, keď to zistím,“ napísala používateľka. „Môj "situationship" je rozhodne dorito,“ napísala ďalšia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:00