MrBeast postavil sto domov pre rodiny v núdzi. X/Mrbeast/
StoryEditor

Pozérstvo alebo dobročinnosť? Najznámejši influencer postavil pre chudobných domy, niektorí to kritizujú

Michal Čiernik03.07.2024., 13:30h

Pekné charitatívne gesto od najpopulárnejšieho YouTubera rozdelilo jeho sledovateľov. Podľa niektorých je to len marketingový ťah.

Lajkuj Brainee.sk na

V nedeľu (30. júna) nahral najznámejší YouTuber na svoj kanál nové video, ktoré videlo neuveriteľných 63 miliónov užívateľov. Vo videu MrBeast - vlastným menom Jimmy Donaldson - predstavuje svoje nedávne filantropické úsilie, keď nechal postaviť neuveriteľných sto domov a rozdal ich tým, ktorí to najviac potrebujú.

image

Kráľom YouTubu je MrBeast. Pozri sa, ako zaostávajú jeho konkurenti a ako sú na tom naše internetové celebrity

Nielenže zaplatil všetky účty za ich výstavbu, Donaldson ich tiež nechal vybaviť nábytkom, aby sa noví majitelia mohli hneď nasťahovať. YouTuber postavil celkovo 100 domov v chudobných komunitách v Salvádore, Argentíne a Kolumbii.

Šľachetný čin ocenili aj jeho fanúšikovia a pod videom sa začali objavovať komentáre plné chvály. „Jimmy si zaslúži Nobelovu cenu za mier,“ napísal podľa Unilad jeden fanúšik. „Predstavte si, keby sa miliardári starali o iných ľudí tak, ako to robí Jimmy, svet by bol oveľa lepším miestom,“ znel ďalší komentár.

Objavili sa však aj neprajné názory od ľudí, ktorí to považujú len za obyčajný marketing a využívanie chudobných ľudí. „Časť zo mňa hovorí, že využívať chudobných ľudí na svoju propagáciu je hrozné. Iná časť hovorí, že aspoň pár ľudí v núdzi má teraz strechu nad hlavou,“ napísal jeden z používateľov. 

„Som vďačný, že MrBeast robí charitu, ale takto narýchlo postaviť 100 domov môže ovplyvniť ich kvalitu,“ znel ďalší komentár.

K negatívnym správam sa vyjadril aj samotný YouTuber. „Keď pomáhame ľuďom (vyliečime 1000 nevidiacich, postavíme 100 domov alebo 100 studní), ľudia sa hnevajú a hovoria, že by som to nemal robiť ja a mali by to robiť vlády. Áno, v ideálnom prípade nie je YouTuber ten, kto tieto problémy rieši, ale ja nebudem len tak sedieť a nič nerobiť,“ napísal MrBeast na X.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 10:29