Vedecké dôkazy hovoria jaseUnsplash/Deon Black
StoryEditor

Gumené cukríky Kourtney Kardashian pre zdravú vagínu sú podvod. Odborníčka produkt zničila vedecky podloženými dôkazmi

Miroslav Kamody20.02.2023., 15:30h

Kourtney Kardashian skúša, či si ochotná za svoju vlastnú hlúposť ochotná zaplatiť 30 dolárov. Vedecké dôkazy totiž hovoria jasne.

Lajkuj Brainee.sk na

Rodinný klan Kardashianiek poznáš, aj keby si možno ani nechcel. Bez ohľadu na kontroverziu okolo ich rodiny im nemôžeme uprieť podnikateľský úspech. Najnovší produkt Kourtney Kardashian v podobe gumených cukríkov pre zdravú vagínu síce spôsobil na internete smršť, odborníci však majú iný názor ako bežní ľudia.

„Aj keď plne súhlasím s Kourtney Kardashian, že vaginálne zdravie je dôležitou, ale nedostatočne diskutovanou súčasťou blaha žien, môžeme mať nápadne odlišný názor na to, ako tento problém riešiť,” píše na The Conversation Ina Schuppe Koistinen, docentka zo švédskej Karolinska Institutet.

image

Míňajú státisíce litrov na bazény a polievanie. Celebrity ignorujú nariadenia, chcú im obmedziť prietok vody

Ananásom a vitamínom C proti problémom, ktoré nie sú

A o čo vlastne ide? Kourtney na trh uviedla Lemme Purr, vitamínovú sladkosť, ktorá má údajne zlepšiť zdravie vagíny. Gumené cukríky obsahujú ananás, vitamín C a probiotiká na cielené vaginálne zdravie a hladiny pH, ktoré „podporujú sviežosť a chuť“.

Jedným z jej tvrdení bolo, že cukríky podporujú zdravú vaginálnu mikroflóru. Schuppe Koistinen, výskumníčka špecializujúca sa na úlohu vaginálnej mikroflóry pre zdravie žien, chcela preto zistiť, na ktorých účinných látkach je toto tvrdenie založené.

Lemme Purr podľa odborníčky obsahuje ananás len pre chuť a vitamín C je pri vyváženej strave nepotrebný. Zastavila sa však pri klinicky testovanom probiotiku Bacillus coagulans.

Klinické štúdie

„Podľa popisu produktu bolo v klinických štúdiách preukázané, že probiotikum podporuje vaginálne zdravie, sviežosť a vôňu. To ma prekvapilo – o týchto štúdiách a účinkoch by som mal vedieť, pretože toto je moja primárna oblasť výskumu,” hovorí.

Ako vysvetľuje, zdravú vaginálnu mikroflóru tvoria laktobacily, ktoré udržujú nízke pH a chránia nás pred infekciami. „Moji kolegovia a ja sme nikdy neidentifikovali Bacillus coagulans ako dôležitý pre zdravie vagíny, aj keď sme v posledných rokoch analyzovali tisíce vzoriek.”

Z iných výskumných skupín a ich vlastných výsledkov však vedia, že napríklad druh Lactobacillus crispatus súvisí s vaginálnym zdravím a plodnosťou žien. Odborníčka sa však zachovala presne tak, ako sa patrí a začala s overovaním informácií.

image

Hnevá má, keď ženy povedia gynekológovi, že si občas cvrknú a on len mávne rukou, hovorí fyzioterapeutka

Fact-checking

„Hneď som si overila, čo je o tom probiotiku publikované vo vedeckých časopisoch. Našla som jeden systematický prehľad a metaanalýzu (typ analýzy, kde sa berie veľa individuálnych štúdií), v ktorej sa spomína Bacillus coagulans. Zdá sa, že môže zlepšiť frekvenciu stolice a príznaky zápchy, hoci autori dospeli k záveru, že je potrebný ďalší výskum.”

Na tému vaginálneho zdravia žien našla len jedinú štúdiu. 70 žien s vaginálnym diskomfortom v nej hlásilo zlepšenie symptómov po podaní tohto probiotika. O perorálnom (ústnom) podaní nie je publikované nič, čo by mohlo podporiť tvrdenia Kourtney.

Okrem toho, že vaginálna mikroflóra očividne nie je ovplyvnená gumovými cukríkmi, chce odborníčka dať do popredia aj druhé dôležité posolstvo: „Vyhlásenie, že naše vagíny nie sú dobré také, aké sú, ale je potrebné ich opraviť, aby sme potešili nášho partnera, je hlboko znepokojujúce.”

Nehanbi sa za to, aká si

Zdravá vagína má svoj jedinečný zápach založený na výtoku, ktorý obsahuje bunky zo slizničnej vrstvy vaginálnych stien a mikróby, ktorým sa tam darí.

„Tento zápach môže ovplyvniť aj naša hygiena, pot a spodná bielizeň. Môže byť mierne kyslá, pretože laktobacily produkujú kyselinu mliečnu, alebo mať výrazný kovový zápach krvi počas menštruácie. Napriek tomu tento individuálny zápach nie je nepríjemný alebo niečo, za čo sa musíme hanbiť. Je to náš osobný podpis, ktorý nemusíme skrývať,” hovorí odborníčka.

Okrem toho vyvracia mýtus, že ananás môže ovplyvniť chuť vagíny. „Toto tvrdenie ukazuje ohromujúcu neznalosť fungovania nášho tela.”

image

Aby prilákali partnera, začali praktizovať „vabbing“. Pulzné body si natierajú vaginálnym výtokom

Nenechajte sa oklamať

Ananás sa v našich črevách rozloží na najmenšie zložky, ako sú sacharidy, aminokyseliny, lipidy, vitamíny, minerály a iné malé molekuly, ktoré sa vstrebávajú do nášho krvného obehu a dostávajú sa do všetkých buniek a orgánov v našom tele. Cukry a vonné látky z ananásu sa jednoducho do vagíny nemajú ako dostať.

Na záver dodáva, že vagíny nepotrebujú žiadnu špeciálnu starostlivosť, pretože sú samočistiace. Pokiaľ má výtok silný a nepríjemný zápach, môže to byť príznakom vaginálnej infekcie, ktorá môže mať vážne následky na vaše zdravie a plodnosť. V takomto prípade by si mala vyhľadať rady u svojho gynekológa a nie televíznej hviezdy.

„Potom, čo som si prečítal obsah a skontroloval vedecký výskum, som presvedčená, že môžem povedať, že vaginálne gumené cukríky neprinášajú ženám žiadne zdravotné výhody. Je to ďalší príklad toho, že peniaze sa dajú zarobiť na neistote žien ohľadom ich tela,” uzatvára odborníčka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. júl 2024 05:19