Záber z filmu Harry Potter a Dary smrti 2Warner Bros.
StoryEditor

Zbohom, profesorka McGonagallová. Vo veku 89 rokov zomrela obľúbená herečka Maggie Smith

Miroslav Kamody27.09.2024., 15:25h

Obľúbená anglická herečka, ktorá sa nám navždy bude spájať so svetom Harryho Pottera, zomrela vo veku 89 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo veku 89 rokov zomrela milovaná herečka Maggie Smith. Jej synovia Chris Larkin a Toby Stephens vo vyhlásení, ktoré vydal ich publicista, uviedli: „S veľkým zármutkom musíme oznámiť smrť Maggie Smith. Zomrela pokojne v nemocnici dnes skoro ráno, v piatok 27. septembra.”

image

Hľadá sa nový Harry, Ron a Hermiona. HBO spustilo otvorený kasting na seriálovú verziu Harryho Pottera

Na samom konci bola obklopená priateľmi a rodinou. „Ďakujeme vám za všetky vaše milé správy a podporu a žiadame, aby ste v tejto chvíli rešpektovali naše súkromie,” odkázala rodina.

​Profesorka aj dáma

Maggie Smith najviac preslávila jej postava profesorky Minervy McGonagallovej z filmovej série o Harry Potterovi a Violet Crawley v britskej dobovej dráme Downton Abbey. Známou sa však stala vďaka humorným postavám v komediálnych filmoch. Počas sedem desaťročí trvajúcej kariéry sa stala jednou z najznámejších a najplodnejších herečiek.

Získala množstvo ocenení vrátane dvoch Oscarov, piatich cien BAFTA, štyroch cien Emmy, troch Zlatých glóbusov a ceny Tony, ako aj nominácií na šesť cien Laurence Oliviera. Smith bola zároveň jednou z mála umelcov, ktorí získali Triple Crown of Acting (Oscar, Emmy a Tony).

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. september 2024 15:36