Známy gastronomický portál Taste Atlas už tradične koncom roka aktualizoval svoj rebríček 100 najlepších jedál naprieč celým svetom. Na prvom mieste sa umiestnil brazílsky hovädzí stejk Picanha, druhé patrí celosvetovo populárnej pizze. Bronzovú priečku si tentokrát odnáša vyprážaná čínska knedľa Guotie.
V top 10 však nájdeš aj (pre Slovákov) známejšie jedlá, ako napríklad ruský šašlik či talianske pappardelle s diviačim ragú. Omnoho zaujímavejší súboj sa však odohral v druhej polovici rebríčka.
Naše a svetové
Nachádza sa v ňom aj slovenské národné menu jedlo v podobe bryndzových halušiek. Konkrétne im patrí 77. miesto. „Bryndzové halušky sú skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch zložiek: halušky, bryndza a slanina,” píše sa na webe.
„Pôvodná slovenská bryndza je slaná, silná, drobivá, svetlosivá, sériovo vyrábané odrody sú zvyčajne jemnejšie, svetlejšie a typický je pre nich určitý podiel kravského syra. Bryndza sa pridáva priamo do halušiek a dôkladne sa mieša, kým sa neroztopí.”
Predbehli sme Česko
Okrem toho, že obľúbené jedlo mnohých Slovákov sa dostalo do tohto prestížneho rebríčka, máme ešte jeden dôvod na oslavu. Podarilo sa nám totiž predbehnúť Česko. To však má na oplátku v zozname rovno dve jedlá - obe sa však nachádzajú až pod našimi haluškami.
Česnečke v zozname patrí 85. priečka, na 92. sa zase nachádza typická pečená kachna. Z okolitých krajín sa v zozname ocitlo Poľsko (sernik na 50., Żurek na 56. a pierogi na 61. mieste.) a Rakúsko (kaiserschmarrn na 53. mieste). Maďarsko a Ukrajina sa so svojimi jedlami do top 100 tentokrát nedostali.