Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok.Brainee/Canva/
StoryEditor

Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku

Michal Čiernik29.03.2024., 13:30h

„Záhadná“ choroba kráv v Spojených štátoch amerických, ktorá spôsobuje husté a sfarbené mlieko, sa ukázala byť prvým potvrdeným výskytom vtáčej chrípky medzi dobytkom.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa oficiálneho vyhlásenia amerického ministerstva poľnohospodárstva boli kravy na štyroch mliečnych farmách v Texase a Kansase pozitívne testované na vysoko patogénnu vtáčiu chrípku (HPAI). Prípady boli potvrdené aj v štáte Nové Mexiko, hoci úradníci nezdieľali počet dotknutých mliečnych fariem alebo kráv.

Zdá sa, že vedci pracujúci na vyšetrovaní ohniska našli stopy chrípkového vírusu v niekoľkých vzorkách kravského mlieka predtým, ako bolo pasterizované. Úradníci však tvrdia, že toto mlieko je zjavne abnormálne a nikdy by sa nedostalo na trh.

image

Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá

Jim Lowe, veterinár a výskumník chrípky na University of Illinois v Urbana-Champaign, povedal pre The New York Times, že kontaminované mlieko vyzerá sirupovo a husto. Aj keby tento produkt nejako skončil na pultoch, odborníci tvrdia, že pasterizácia ochráni spotrebiteľov pred vírusom.

Zriedkavé prepuknutie sa objavilo viac ako pätnásť rokov po tom, čo laboratórny experiment ukázal, že dobytok je skutočne náchylný na vtáčiu chrípku, ako vtedy predpokladali niektorí odborníci.

Pokles produkcie mlieka

Doteraz zasiahla približne štyri mliečne farmy a len asi 10 percent z každého postihnutého stáda. Niektorí farmári si všimli aj uhynuté voľne žijúce vtáky na svojom pozemku, čo naznačuje, že zdroj pochádza z migrujúcich vtákov.

Našťastie na vírus doteraz uhynulo len málo kráv, no infekcia spôsobuje prudký pokles produkcie mlieka, niekedy až o 40 percent, ktorý zvyčajne trvá týždeň až 10 dní.

image

Našťastie na vírus doteraz uhynulo len málo kráv, no infekcia spôsobuje prudký pokles produkcie mlieka.

Brainee/Canva/

„Nie je známe, že by sa do potravinového reťazca dostalo žiadne kontaminované mlieko, všetko bolo vyhodené na skládku. V zriedkavých prípadoch, keď sa nejaké postihnuté mlieko dostane do potravinového reťazca, proces pasterizácie vírus zabije,“ uvádza Texaské ministerstvo poľnohospodárstva.

Nakazené kozy

V tom istom období, kedy zaznamenali nákazu u kráv, bola hŕstka kôz v štáte Minnesota tiež pozitívne testovaná na H5N1. „Toto zistenie je významné, pretože zatiaľ čo jarná migrácia je rozhodne rizikovým obdobím prenosu pre hydinu, poukazuje na možnosť, že vírus infikuje iné zvieratá na farmách s viacerými druhmi,“ dodal štátny veterinárny lekár Brian Hoefs vo vyhlásení pre Americkú veterinárnu kliniku.

Prvýkrát vypukol vírus H5N1 v Ázii v roku 1997.  Vtedy spôsobil smrteľné infekcie u voľne žijúcich vtákov, hydiny a dokonca aj u ľudí. Ošípané boli infikované pri epidémii v roku 2005, ale roky nebolo jasné, či môžu byť infikované aj prežúvavce, ako sú kravy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:27