Zemiakové plackyFreepik/timolina
StoryEditor

Slovenské jedlo zabodovalo v svetovej konkurencii. Táto naša príloha je tretia najlepšia zo všetkých na planéte

Miroslav Kamody22.12.2023., 12:00h

Zemiakové placky zobrali svet útokom. Sú treťou najlepšou prílohou spomedzi všetkých.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenské jedlá dokážu zaujať aj ďaleko za našimi hranicami. Dôkazom toho je napríklad aj to, že v svetovom rebríčku 100 najlepších jedál sa naše halušky umiestnili na vynikajúcom 77. mieste. V rámci svetovej gastronómie sme však aktuálne zaznamenali ďalší úspech.

Portál Taste Atlas zverejnil zoznam 100 najlepšie hodnotených príloh, pričom jedlu zo Slovenska sa podarilo obsadiť perfektnú bronzovú priečku. Naše zemiakové placky sa umiestnili hneď za iránskym katehom a brazílskym tutu de feijão.

image

Slovensko porazilo Česko. Halušky sú vo svetovom rebríčku vyššie ako obľúbené české delikatesy

Základ našej tradičnej kuchyne

„Tieto rustikálne chrumkavé zemiakové placky patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Pozostávajú z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín,” píše sa na portáli.

„Na panvici krátko opečené do zlatohnedej farby sa tieto maškrty zvyčajne vychutnávajú ako hlavný chod s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha, ktorá sa zvyčajne podáva k výdatným slovenským gulášom,” dodáva Taste Atlas.

image

Zemiakové placky

Brainee/Miroslav Kamody

Ďalší úspech halušiek

Na 28. mieste sa potom nachádzajú slovenské halušky. „Halušky sú neuveriteľne jemná odroda zemiakových knedlí, ktorá sa zvyčajne spája so Slovenskom a Českom. Cesto vytvoríme z nastrúhaných surových zemiakov a múky. Zvyčajne sa varia tak, že sa cesto rozloží na drevenú dosku a malé kúsky cesta sa nakrájajú a dávajú priamo do vriacej vody,” opisuje web.

image

Príbehy slávnych jedál: Pirohy majú svätého patróna aj osemmetrovú sochu, do Európy ich z Číny mohol priniesť Marco Polo

Čo sa týka našich susedných krajín, v zozname sa ocitlo Poľsko (kluski śląskie na 58. mieste, kapusta zasmażana na 69. mieste, kopytka na 91. a mizeria na 93. mieste) a Maďarsko (shlishkes na 85. mieste).

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:55