BudapešťBernadett Szabo/Reuters
StoryEditor

Ako si zorganizovať výlet v Budapešti tak, aby si tam nenechal milióny? Takto ušetríš na ubytovaní, objavovaní pamiatok aj chutnom gastre

Miroslav Kamody16.09.2024., 11:00h

Budapešť patrí k lacnejším európskym hlavným mestám. Vieme však, ako tvoj najbližší výlet do hlavného mesta nášho južného suseda urobiť ešte lacnejším!

Lajkuj Brainee.sk na

Budapešť patrí k čoraz populárnejším cieľovým destináciám. A zatiaľ čo ľudia z iných krajín do nej musia často cestovať tisíce kilometrov letecky, my ju máme doslova na skok. Ako píše portál Lonely Planet, jedným z najväčších dôvodov, prečo cestovatelia milujú Budapešť, je jej povesť cenovo výhodného mesta na návštevu.

Samozrejme, v priebehu rokov zdražela, no stále je v porovnaní s inými európskymi hlavný mestami lacnejšia. Ako však ušetriť ešte viac a užiť si hlavné mesto nášho južného suseda za pár drobných?

image

Prežil som horúčku dengue. Poistenie proti krádeži je pred cestou veľmi dôležité, opisuje Erik svoj život digitálneho nomáda

V centre Budapešti je veľa hostelov

Ubytovanie nám zvyčajne z rozpočtu na dovolenku ukrojí najviac peňazí. Pokiaľ si nepotrpíš na luxusný hotel, Budapešť je známa množstvom skvelých a lacných hostelov. Ľahko sa v lete ubytuješ na internátoch či v súkromnej izbe v centre. Ceny začínajú už na desiatich eurách za noc.

Vyhnúť sa však musíš tým ponukám, ktoré sú predávané ako „party hostely“ - samozrejme za predpokladu, že sa chceš poriadne vyspať. Ak máš chuť spoznať nových ľudí a párty pre teba končí až nad ránom, ide o skvelú voľbu.

Couchsurfing

Ak chceš zaziž osobnejší a lacnejší zážitok z Budapešti, namiesto prenájmu celého apartmánu či hotelovej izby sa môžeš ubytovať u niekoho doma. Izby na Airbnb nájdeš u miestnych hostiteľov (pozorne si skontroluj hodnotenia a recenzie) a ubytovanie v domácnostiach na Homestay.com a niekedy aj na Booking.com.

image

Budapešť

Unsplash/Arvydas Venckus

Ďalšou možnosťou je aj Couch surfing. V budapeštianskej “oficiálnej” Couchsurfingovej skupine môžeš požiadať o prespanie alebo radu od miestnych členov skupiny. Zažiješ tak niečo úplne iné ako na hotelovej izbe.

Kašli na turistický autobus

Turistické autobusy sú známou pascou pre návštevníkov. Nájdeš ich v podstate každom veľkom európskom hlavnom meste okrem Bratislavy. Ak si chceš podobnú prehliadku Budapešti užiť za zlomok ceny, využi MHD.

Električková linka 2 premávajúca pozdĺž Dunaja zo severu na juh je jednou z najkrajších električkových trás v Európe a pozdĺž cesty uvidíš brehy Dunaja pozdĺž peštianskej strany s nádherným výhľadom na Hradný vrch aj maďarský parlament.

image

Pripomína mimozemskú krajinu zo sci-fi: Maďarský Grand Canyon bol v minulosti najväčším bauxitovým lomom v Európe

Ak chceš ísť na nábrežie Dunaja na budínskej strane, nastúp na električky 19 alebo 41. Po Andrássyho triede – bulvári zapísanom v zozname UNESCO – sa môžeš zase odviezť autobusom č. 105, ktorý ťa zavezie až k Hősök tere (Námestie hrdinov) a späť popri Dunaji. Jeden lístok na MHD stojí len 450 forintov (1,10 eura), 24-hodinový zase 12,60 eura,

Plavba po Dunaji verejnou dopravou v lete

Ak prídeš do Budapešti v lete, bola by škoda nevyužiť možnosť plavby po Dunaji. Najznámejšie budapeštianske miesta – vrátane Budínskeho hradu, Maďarského parlamentu a mostov – sú najlepšie viditeľné z vody. Nemusíš si však rezervovať drahú plavbu po Dunaji: stačí naskočiť na loď prevádzkovanú BKK, budapeštianskym miestnym dopravným úradom.

Výlet na jednej z týchto lodí stojí 750 forintov (1,90 eura). Lodné služby sú však ponúkané iba v lete, takže časy odchodov si radšej skontroluj na webovej stránke BKK.

image

Budapešť

Unsplash/Lucas Davies

Vyberte si menej turistické a nenáročné termálne kúpele 

Budapešť je známa svojimi historickými termálnymi kúpeľmi, no ak nechceš platiť pomerne vysoké vstupné, skús navštíviť tie menej známe. Kúpele Dandár v XI. okrese sú nenáročné a lacné – lístky stoja 2800 forintov (sedem eur). Stále však môžeš navštíviť aj známe kúpele, a to za menej - ak do kúpeľov Lukács prídeš po 17-tej, zaplatíš len 6,60 namiesto 8,85.

Prídi na jeseň alebo na jar

Letné dovolenky sú klasika, no Budapešť je mimo sezóny nielen lacnejšia, ale jar aj jeseň sú zároveň najkrajšími obdobiami na jej navštívenie. Ovocné stromy na jar zafarbia mesto svojimi kvetmi a jeseň zabalí Budapešť do krásnych odtieňov hrdze. 

Ak chcete ušetriť, vyhni sa letu, najmä augustu, kedy je hlavná sezóna a kedy ceny ubytovania prudko stúpajú, najmä ak prídeš počas festivalu Sziget alebo Veľkej ceny Formuly 1. December, kedy sú vianočné trhy v plnom prúde, je ďalším obľúbeným mesiacom, ktorý tlačí ceny nahor.

image

Letný výlet v Maďarsku? Vybrali sme pre teba 5 dokonalých miest, ktoré nie sú Budapešť a rozhodne ich musíš navštíviť

Lacné stravovanie

Ak sa chceš najesť chutne a lacno, vyskúšaj food courty na trhovisku, ako je ten v Nagycsarnoku, ktoré sú lacnejšie ako stravovanie v klasických reštauráciách. Ak si chceš pripraviť jedlo sám, stánky na trhu sú skvelým miestom na vyzdvihnutie zásob.

Ak však stále chceš ísť do reštaurácie, môžeš to urobiť lacno, keď sa zameriaš na obedové menu. Obedové dvoj- alebo trojchodové menu (ebéd menü) zoženieš bez problémov za prijateľnú cenu aj v turisticky orientovaných reštauráciách v centre mesta. 

Budapest Card

Ak sa chystáš použiť verejnú dopravu a plánuješ navštíviť hlavné turistické atrakcie mesta, ako je Maďarské národné múzeum, Ludwigovo múzeum, park Memento a Múzeum výtvarného umenia, zadováž si kartu Budapest Card. Budapest Card zahŕňa bezplatnú verejnú dopravu, bezplatný vstup do 20 múzeí a kúpeľov Lukács, prehliadku jaskyne a zľavy v reštauráciách a na výlety.

image

Budapešť

Unsplash/Keszthelyi Timi

24-hodinová karta stojí 14 990 forintov (37,90 eura), prípadne si môžeš zvoliť 48-hodinovú za 19 990 forintov (50,50 eura) alebo 72-hodinovú za 25 990 forintov (65,70). Pri zostavovaní itinerára cesty si ale najprv spočítaj, či ti Budapest Card ušetrí peniaze a či máš kapacitu (a chuť) navštíviť všetko, čo ponúka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. september 2024 11:21