Maringotku prerobil na vytúžené sídlo.Tomáš Milon/
StoryEditor

FOTO Splnil si detský sen. Tomáš kúpil maringotku len za 2-tisíc eur a prerobil ju na svoje vysnívané sídlo

Viktória Revajová06.06.2024., 12:00h

Vyrastal v paneláku, no odjakživa túžil po útulnej maringotke. Tomáš si splnil detský sen a stala sa nielen jeho oddychovým sídlom, ale aj koníčkom.

Lajkuj Brainee.sk na

Majiteľ tetovacieho štúdia Tomáš Milon svojím instagramovým profilom inšpiruje viac ako 11-tisíc sledovateľov. Slovák, ktorý už niekoľko rokov pôsobí v Prahe pravidelne zdieľa premeny svojho vysnívaného sídla, ktoré mu poskytuje dokonalý únik pred ruchom veľkomesta.

image

FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci

Na cenu mal šťastie

Maringotku si kúpil od prevádzkovateľov jarmočných atrakcií v čase, keď ešte veľa ľudí o tomto type bývania neuvažovalo. Aj preto ju dokázal kúpiť za veľmi výhodnú cenu. Ako sám priznáva, dnes by ho táto kúpa vyšla neporovnateľne drahšie.

„Začal som to riešiť, keď to ešte nebolo také rozšírené. Keď som s kolegom otvoril štúdio, výborne sa nám darilo a mal som peniaze navyše. Rozmýšľal som teda, do čoho by som investoval. Nedarilo sa nám zase až tak dobre, aby som si mohol kúpiť byt alebo chatu,“ približuje pre Brainee.

A tak zalovil v zozname inzerátov a natrafil na malú zelenú maringotku, ktorá však bola poznačená zubom času. Jej kúpa ho vyšla na približne 2-tisíc eur. „Dnes by som za tú cenu nekúpil ani len jej podvozok. Ceny maringotiek raketovo vzrástli. Ľudia si uvedomili, že je to dostupná alternatíva bývania,“ hovorí.

Prerobil ju svojpomocne

S maringotkou zakotvil v malej dedinke pri Českom stredohorí a hneď sa pustil do jej rekonštrukcie. Pred jeho odvážnym projektom ho neodradilo ani to, že s rekonštrukčnými prácami nemal žiadne skúsenosti. 

Na začiatku mu so základmi pomáhal jeho kamarát. Neskôr však rekonštrukciu zobral výlučne do svojich rúk. Nebol to však pre neho žiadny problém. Pri manuálnej práci si takpovediac vyčistí hlavu a z práce na vysnívanom sídle sa stalo jeho hobby. Nikam sa pritom neponáhľa, práve naopak. „Keď sa človek pustí do prerábky naplno, za mesiac to zvládne. Ja to mám inak. Stále si vymýšľam nové veci, ktoré prerábam a opravujem,“ prezrádza.

Maringotka má obytnú plochu 14 metrov štvorcových. Jej interiér Tomáš pojal v ľahko vidieckom až škandinávskom štýle. Pochopiteľne sa do nej nezmestí všetko základné vybavenie. Aj na to si však už našiel riešenie.

Po dvojročnej prerábke maringotky sa rozhodol postaviť verandu a najnovšie pracuje na prístavbe, ktorá celý obytný priestor rozšírila. Celkovo má útulný domček približne 40 metrov štvorcových, čo je ekvivalent garzónky, prípadne menšieho jednoizbového bytu. Nie je to veľa, ale Tomášovi to k šťastiu úplne stačí. „V Prahe by z toho dokázali urobiť 3-izbový byt a predali by ti ho za šesť miliónov,“ konštatuje so smiechom.

V súčasnosti v nej má maličkú spálňu a provizórnu kuchyňu, ktorú plánuje prerobiť. Pribudne aj obývačka a vstupná hala. Nedávno mu zaviedli pripojenie k elektrine.

Kúpeľňa však zatiaľ chýba. Hygienu rieši pomocou prenosnej toalety a vodu na spotrebu si nosí z neďalekého vodojemu. To by sa však v najbližšej dobe malo zmeniť. Tomáš už pracuje na výkope vlastnej studne a v domčeku plánuje vybudovať aj kúpeľňu so záchodom. Stavebné práce ho doposiaľ stáli na niečo vyše 12-tisíc eur. 

Útočisko pred ruchom veľkomesta

Malá dedinka, v ktorej s maringotkou zakotvil mu poskytuje dokonalý únik pred ruchom veľkomesta. Pre Tomáša, ktorý vyrastal v bytovke je to splnený sen. „Nie je tu žiaden obchod, krčma a dokonca ani kostol, ale za to ma tu každú sobotu prebúdza zvuk cirkulárky,“ hovorí s úsmevom. 

Tomáš sa však do maringotky neplánuje presťahovať. Bude slúžiť len ako oddychové sídlo. Čoraz viac zvažuje aj možnosť prenájmu, ale len členom svojej komunity, ktorú si na Instagrame vybudoval. „Preto s nimi pravidelne komunikujem, aby medzi nami vznikol vzťah. Aby mali pocit, že idú k svojmu známemu a nie k niekomu cudziemu,“ hovorí.

image

Michael si s priateľkou kúpil starú dodávku a pretvoril ju na domov snov. Na bývaní ušetrili tisíce

Nemusí byť pre každého

Pri kúpe maringotky si podľa Tomáša treba dávať na niektoré veci pozor. Najlacnejšia varianta totiž nemusí byť vhodná. Dôležité podľa neho je, aby nemala narušenú konštrukciu a nezatekalo do vnútra. 

Tomáš na svojom Istagrame pravidelne zdieľa premeny útulnej maringotky so svojimi fanúšikmi. Jeho zanietenie mnohých inšpiruje. Hovorí však, že pred tým ako by sa ktokoľvek chcel pustiť do podobného projektu, mal by si to mal veľmi dobre premyslieť. Takýto typ bývania totiž nemusí byť pre každého. „Mal som kolegyňu, ktorú to natoľko uchvátilo, že si rozhodla kúpiť vlastnú maringotku. Vydržalo jej to asi štyri mesiace a bola tam trikrát. Vyzerá to pekne a lákavo, ale pre človeka, ktorý sa s tým nezžije je to nuda,“ priznáva a jedným dychom dodáva, že pre neho je to nekončiace dobrodružstvo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. jún 2024 23:04