Bunker na predajAllrisk Slovakia Reality & Financie/Branislav Kružlík
StoryEditor

FOTO Na Slovensku je na predaj historický vojenský bunker. Stojí len pár tisíc a ponúka veľa možností využitia

Miroslav Kamody21.05.2024., 14:30h

Neďaleko rekreačnej oblasti na západe Slovenska je na predaj netradičný objekt. Historický vojenský bunker sa predáva za pár tisíc eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku môžeš nájsť množstvo historických objektov, ktoré nám pripomínajú časy dávno minulé. Najmä na západe krajiny môžeš nájsť viacero roztrúsených masívnych vojenských bunkrov. Najznámejšie sú bezpochyby petržalské bunkre, no popri hranici sa ich nachádza viac.

A jeden z nich ide výnimočne do predaja. Realitná kancelária Allrisk Slovakia zverejnila ponuku na predaj Československého bunkra vzor 37, ktorý je známy aj pod názvom Ropík. „Bunker je súčasťou siete opevnení vtedajšieho Československa, ktorou sa mali v pláne brániť prípadnému nemeckému útoku,” píše sa v inzeráte.

image

Objavila sa ponuka na predaj celého mesta aj s jeho obyvateľmi. Cena je viac než lákavá, no čaká ťa tu kopa práce

O bunker je záujem

Aj keď má svoje najlepšie časy za sebou, nový majiteľ bude mať jedinečnú príležitosť vdýchnuť mu nový život. Cez mrežované dvere sa dostaneš do malej chodby, za ktorou sú pancierové dvere.

Za nimi je rozľahlá miestnosť vybavená guľometnou strieľňou, otvorom na výfuk splodín streľby, vchodovou strieľňou na pištoľ - pušku, a vyústením na periskop. Celý priestor má rozlohu 27 metrov štvorcových. Predávajúcim má byť občianske združenie, ktoré sa zameriava na zachovanie historických pamiatok, predmetov a dedičstva prvej a druhej svetovej vojny.

Aj keď je ponuka netradičná, niektorí už prejavili záujem. „Ozvali sa už dvaja záujemcovia. Asi pred tromi týždňami som tam mal obhliadku, išlo o prívrženca vojnovej histórie, ktorý chcel vedieť, aké je jeho vybavenie,” hovorí maklér Branislav Kružlík z Allrisk Slovakia.

Neďaleko rekreačnej oblasti

Bunker sa nachádza v katastri obce Malé Leváre v tesnej blízkosti obľúbenej rekreačnej oblasti Rudava, ktorá sa nachádza len 500 metrov a počas sezóny láka množstvo návštevníkov. Inzerát pripomína, že objekty podobného charakteru sa u nás, ako aj v Českej republike tešia obľube milovníkov histórie alebo ľudí, ktorí vyhľadávajú zážitkové výlety.

image

Bunker na predaj

Allrisk Slovakia Reality & Financie/Branislav Kružlík

Jeho cena je viac než priaznivá - celý objekt sa predáva za 9-tisíc eur. V prípade vhodnej investície by mohol slúžiť nielen fanúšikom histórie, ale napríklad aj ako štýlové Airbnb ubytovanie pre ľudí vyhľadávajúcich netradičné zážitky. Ako totiž potvrdil Kružlík, objekt nie je vedený ako pamiatka, ale ako vojenská pevnosť.

Štýlové prenocovanie

„Tieto Ropíky slúžia v dnešnej dobe najmä vojnovým fajnšmekrom či čundrákom ako zážitkové bývanie. Pri inštalácii jednej - dvoch solárnych platní tam môžete mať svetlo a dá sa z toho urobiť komfortné prespanie,” pokračuje maklér.

image

VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod

Dodáva však, že nie každý bunker má vlastný pozemok. „Objekt v minulosti patril pod ministerstvo obrany, ten bol odpredaný ako stavba so súpisným číslom. Majiteľom pozemku pod ním je tak často Štátny pozemkový fond,” dodáva Kružlík na záver. 

ANKETA
Vieš si predstaviť, že by si sa stal majiteľom vojenského bunkra?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. jún 2024 09:02