Janka Travelhackerka.Archív Janky Travelhacker/
StoryEditor

Leto je na cestovanie hrozné, na dovolenku vieš ísť v pohode aj za 300 eur, hovorí známa cestovateľka Janka Travelhacker

Vanessa Parašínová07.08.2024., 12:00h

Nutkanie odísť zo Slovenska som nikdy nemala. Nech si vraví kto chce čo chce, naša krajina je na tom v globálnom merítku stále super, prezradila pre Brainee blogerka.

Lajkuj Brainee.sk na

Janka Schweighoferová je vášnivá cestovateľka a zakladateľka blogu Travelhacker, ktorá sa namiesto advokátskej kariéry rozhodla objavovať svet a radiť ľuďom ako to robiť šikovne. Okrem praktických tipov prináša aj obsah zo svojich ciest a podrobne sa venuje konkrétnym krajinám.

V našom rozhovore sa dozvieš, ktorá krajina odštartovala Jankin blog, čo jej prekáža u iných tvorcov na sociálnych sieťach, ako sa pri toľkom cestovaní vyrovnáva s vyčerpaním či prečo predávajú letecké spoločnosti viac leteniek ako je miest na sedenie.

Už vo viacerých rozhovoroch a aj u seba na webe si hovorila o tom, prečo si sa rozhodla pre „cestovateľskú kariéru“ s dôrazom na vyhľadávanie dostupného cestovania pre všetkých. Spomínaš si však na konkrétnu krajinu/zážitok, ktoré v tebe vyvolali finálny impulz, že máš ísť do toho?

Celé to začalo úplne náhodným článkom o Seychely, súostroví kde som strávila mesiac, zistila, že to tam vôbec nie je také drahé a túžila som ho predstaviť ostatným. Nikdy som neplánovala byť blogerkou, študovala som právo a rozmýšľala nad kariérou sudkyne alebo advokátky, zrazu však prišlo cestovanie a mňa sa to veľmi chytilo.

Prirodzene milujem ľuďom venovať rady a môj prvý článok o Seychely získal extrémne veľa prečítaní. Na základe tohto feedbacku som potom založila blog. Takže sa dá povedať, že za to môže spomínané súostrovie, konkrétne chvíľa, keď k nám v mori priprávali maličké korytnačky. Bol to zážitok na nezaplatenie pri ktorom som si povedala, že chcem vidieť viac a túžim to dopriať aj ostatným.

Som študent, môj mesačný budget na všetko je 300 eur. Môžem cestovať? Aj inde ako do Brna na víkend?

Jasná vec, samozrejme z toho ale nebudú na mesiac Seychely (smiech). Ak sa však peniaze správne rozložia, cestovať sa dá aj s 300 eurami! Letenka sa dá zohnať aj za 20 eur, stačí si nastaviť price alerty a ona jednoducho niekde vyskočí. Treba si vybrať destináciu, kde nezaplatíš za prepravu z letiska viac jak za samotnú letenku.

Záleží tiež, čo chceš na svojom výlete vidieť, ja mám najradšej prechádzanie sa, poznávanie a túlanie po meste a to je zadarmo. Môžeš ísť na free walking tour, čiže sa zoznámiš aj s lokálnymi ľuďmi a spoznáš dané miesto z ich pohľadu. Samozrejme treba niekde jesť či spať, to sa dá však vyriešiť Couchsurfingom a jedlom z potravín. Vždy všetkým odporúčam, nech idú aj napriek nízkemu budgetu, vtedy vznikajú najlepšie spomienky.

image

Seychely odštartovali Jankinu vášeň pre zdieľanie svojich zážitkov z ciest.

Archív Janky Travelhacker/

Prejdem rovno k otázke, ktorú momentálne rieši mnoho Slovákov – čo je cestovateľský trend toto leto? Podľa teba.

Nedá sa povedať jeden, pretože veľmi záleží, čo ľudia chcú, no ako veľmi pozitívny trend vnímam, že čoraz viac ľudí chápe, že júl a august sú veľmi zlé mesiace na cestovanie a odkladajú si dovolenku na jeseň alebo ju absolvovali už v strede júna. Celkovo sa mi páči zahodenie konceptu letnej dovolenky a vyhľadávanie tepla a slnka za hranicami, keď je u nás na Slovensku už chladno.

Koľko času ti denne zaberie práca na sociálnych sieťach? Predsa len – spolu s predajmi kníh a spoluprácami ťa to živí.

Koľko času do toho venujem, toľko mi môj blog vezme. Posledný rok som pracovala veľmi veľa, priemerne 12 hodín denne, aj cez víkendy. Samozrejme, popri cestovaní pracujem menej, tam toho času až tak veľa nie je. Musím však priznať, že v tom období som začínala byť trošku vyhorená, takže som to v poslednej dobe skresala a povedala som si, že v prvom rade potrebujem prioritizovať seba a až keď budem naozaj spokojná, potom prichádza práca. Primárne je teraz pre mňa cvičenie, meditácia, rodina, kamaráti a do zvyšného času sa snažím vložiť svoju prácu, čo vychádza na pár hodín denne.

image

Cestovateľka Nina: Na Azoroch sme sa prebúdzali medzi hortenziami pri kravách, v Bosne nás vystrašili Turci, ktorí pri šoférovaní pili

Sociálne siete vyžadujú pomerne veľa extrovertizmu. Je niečo, čo sa ti nepáči, keď robia iní cestovatelia a ty by si to napríklad nikdy nespravila?

Ja som extrovert prirodzene, takže z tohto pohľadu to mám jednoduché (smiech). Každý influencer robí obsah, ktorý je mu istým spôsobom blízky, u mňa sú to praktické tipy. Myslím si, že tvorím hodnotný obsah, no to už dnes povie každý aj napriek tomu, že sa vytŕča v bikinách a hovorí o tom, koľko nového botoxu má v perách. 

Ako influencer rešpektujem tvorbu každého influencera – každý má svoje silné stránky. Ako bežný používateľ však vnímam, že na sociálnych sieťach je čoraz viac "virálneho odpadu", ktorý tvorí úplne mylný pohľad na svet. Ja osobne ako používateľ sa sociálnym sieťam čo najviac vyhýbam, pretože sú ako čierna diera, ktorá dokáže zožrať hodiny času.

Občas mám pocit, že po trojdňovom tripe niekde v európskom meste som viac unavená ako po mesiaci v práci. Máš obdobia, kedy sa cítiš že vyčerpaná? Ako s tým vtedy pracuješ?

Táto téma je pre mňa momentálne aktuálna, pretože tento rok cestujem veľmi veľa, vychádza to myslím až na osem mesiacov z dvanástich, čo som mimo Slovenska. Je to náročné, no mne cestovanie a zdieľanie tipov prináša toľko radosti, že sa to vždy nejako vybalansuje. Mám to inak ako bežní ľudia, pre mňa je cestovanie prácou a môj pobyt doma je ako dovolenka. Keď potrebujem trošku vypnúť, jednoducho sa nevydávam na cesty a užívam si pocit domova.

image

Portugalsko.

Archív Janky Travelhacker/

Napriek tomu, že si videla desiatky krajín, miluješ cestovanie, iné kultúry, stále sa vraciaš na Slovensko, máš tu základňu. Nemala si nikdy také nutkanie, že odídeš?

Nutkanie odísť zo Slovenska som nikdy nemala, nech si vraví ktokoľvek čokoľvek, naša krajina je stále na tom super, bez ohľadu na našu vládu. Samozrejme závisí s kým sa porovnávame, no ak to zoberieme v globálnom merítku, tak sme na tom sakra dobre.

Ktorá krajina je podľa teba cestovateľsky najviac nedocenená? A ktorá preceňovaná?

Ako nedocenené vnímam Gruzínsko, kam chodí veľmi málo ľudí a pritom je to naozaj autentická krajina s úžasným jedlom a skvelými obyvateľmi. Jeho hlavné mesto je jedno z najkrajších miest na svete. Preceňované asi nie je nič, pretože všetko, čo je obľúbené je tak z nejakého dôvodu. Ten dôvod však potom prekrýva či priam maže extrémny turizmus a to sa deje veľmi turistickým destináciám ako sú letné Santorini, Mallorca či Ibiza.

Podstatnú časť svojich tripov plánuješ, ale aké miesto a rolu v nich zohráva spontánnosť?

Spontánnosť je pre mňa o uvoľnení sa a cítení sa dostatočne slobodne na to, aby som bezhlavo nenasledovala naplánovaný itinerár. Je to môj večný boj. Tým, že si robím prehľad o krajinách kam sa chystám, zistím čo sa dá vidieť a naplánujem si to, sa chcem toho potom aj prirodzene držať. Spontánnosť je v tomto trochu nepriateľ, lebo nemusíš stihnúť vidieť všetky tie miesta, no ak ju ja sama občas dokážem aplikovať, navštívené miesta si užívam oveľa viac.

image

Janka na Zakynthose.

Archív Janky Travelhacker/

Poslednú dobu na TikToku čoraz viac vyskakujú videá o tom, ako letecká spoločnosť predala viac leteniek jak sedadiel a cestujúci sa do preplneného lietadla aj napriek zakúpenej letenke nedostali. Ako je to vôbec možné?

Každá letecká spoločnosť predá viac miest ako je v lietadle dostupných, pretože je nejaké štandardné percento ľudí, ktorí neprídu aj napriek zakúpenej letenke. Ak však prídu všetci, nastáva overbooking a niektorí ľudia sa do lietadla nedostanú. Je to ale úplne v poriadku, pretože takýto ľudia majú nárok na odškodnenie a na náhradný let alebo vrátenie peňazí. Zabrániť tomu aby ste sa stretli s overbookingom je urobiť si online check in a ideálne čo najskôr.

Pozrela si sa naozaj do rôznych kútov sveta, ktorá lokálna kuchyňa ťa najviac oslovila?

Gruzínska, mexická, talianska a grécka!

image

Dobrodruh Martin z projektu Kam po Slovensku: Počas stanovačky v lese okolo nás pobehovala žena, ktorá utiekla z blázinca

Čo hovoríš na low cost cestovanie v pravom slova zmysle, kedy ľudia prespávajú vonku a stopujú si odvoz? Máš skúsenosť aj s niečím takýmto?

Kedysi som tak cestovala, napríklad aj teraz na svojom tripe v Nemecku prespávam v stane, takže mi to je veľmi blízke. Myslím si, že je to skvelý spôsob cestovanie pre ľudí, ktorí nemajú vysoké financie a napriek tomu chcú vidieť svet a zároveň si myslím, že im to dokáže otvoriť ešte viac obzorov a ukázať svet autentickejšie ako keď má niekto na cestovanie veľa peňazí.

Čo sú podľa teba najčastejšie chyby, ktoré robia začínajúci cestovatelia?

Odkladajú cestovanie, kým budú mať viac peňazí, času, kamarátov či frajerku. V rámci praktických chýb kupujú letenku príliš skoro alebo neskoro, nevedia čo je dobrá cena, nevyužívajú zľavové kupóny na ubytovanie, cestujú radšej menej a míňajú viac peňazí.

image

Mesto Batumi v Gruzínsku. Lokálna kuchyňa patrí k Jankiným najobľúbenejším.

Archív Janky Travelhacker/

Aký tip by si venovala tým, ktorí by chceli začať s objavovaním sveta, no nevedia ako a kde?

Nech čítajú môj blog, spýtajú sa kamarátov, ktorí takto cestujú alebo ak majú viac peňazí, nech idú na prvý výlet s jednou z dobrodružných cestoviek so sprievodcom a menšou skupinkou. Tam okúsia cestovanie a potom si už možno trúfnu odísť preč aj sami.

Keď si spomenieš na Janku pred pravidelným cestovaním a porovnáš ju s dnešnou Jankou – v čom ťa svetobežníctvo najviac zmenilo?

Janka sa mení každú minútu, pretože každá interakcia a pohľad môže zmeniť, ako vnímam veci. Myslím si, že vďaka cestovaniu vnímam oveľa menej skutočností ako jasne stanovených, oveľa viac chápem, že sa veci menia a keď vidím rôzne kultúry, geografické či životné podmienky v iných krajinách, vnímam, že sme veľmi prispôsobivé bytosti a dokážeme sa adaptovať na čokoľvek, čo príde.

Určite máš aj ty nesplnené cestovateľské sny – aké?

Áno, môj wishlist je stále plný. Je na ňom Venezuela či Barma, kde však momentálna situácia nie je veľmi priaznivá. Ďalej sú na ňom miesta, ktoré sú uskutočniteľné, no zatiaľ som nestíhala, napríklad Veľkonočné ostrovy, pobehať si Argentínu, ísť ľoďou po Francúzskej Polynézií či Zélande. Bližšími cieľmi sú Kazachstan, možno Mongolsko, Ladakh v Indii, juh Talianska či Korzika.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 21:48