aaUnsplash/petar Avramoski/
StoryEditor

CNN o Bratislave: Sci-fi mesto budúcnosti ovplyvnené Sovietskym zväzom

mor26.01.2023., 14:00h

„Európske hlavné mesto korunované lietajúcim tanierom, ktorý stojí vyššie ako Socha slobody – aj napriek tomu nikoho neznepokojuje, že toto mesto nie je v zozname najnavštevovanejších destinácií kontinentu...,“ takto (ne)skromne opísal reportér CNN Bratislavu.

Lajkuj Brainee.sk na

Bratislava sa na titulky celosvetovo známej televízie dostala práve pre svoju jedinečnú atmosféru z bývalého politického režimu. Na reportéra Miquela Rosa, autora článku, vplýva futuristickým dojmom. Z mestskej architektúry ho zaujali najmä budova rozhlasu a bratislavské UFO nad Mostom SNP. Článok vyšiel v cestopisnej rubrike CNN Travel.

image

My sme naňho zabudli, v Šanghaji ho mali za boha. Ladislav Hudec je autorom ikonických budov a prvého mrakodrapu Ázie

Cable News Network alebo aj CNN je americkým nadnárodným spravodajským kanálom fungujúcim už od roku 1980. A so svojím 24 hodinovým spravodajstvom istý čas patril k jediným televíziám, ktoré takéto vysielanie poskytovali.

Najväčší dojem na Američana spravil práve kontrast nášho hlavného mesta. Odkaz habsburskej éry v podobe palácov a historických domov je totiž v tesnom susedstve s typickými sovietskymi architektonickými experimentmi. A nad týmto všetkým dominujú novo vystavané výškove budovy s modernistickým rázom. 

„Architektonická extravagancia“

Miquela pohľad na našu obrátenú pyramídu prikoval k zemi. V článku s obdivom opisoval jej vzhľad, avšak zároveň nezabudol opomenúť aj jej aktuálny stav, čo sa týka hrdze, ktorá budovu rozhlasu pomaly rozožiera a nedá sa nevšimnúť. 

image

Zlyhaj, zlyhaj znova a zlyhaj lepšie, znie motto mladých, ktorí v bratislavských uliciach čítajú svoje básne

Táto budova je pritom kontroverzná nie len v našej krajine - kde sa ešte stále dokážu viesť debaty o tom, či je naším kultúrnym dedičstvom alebo skôr pripomienkou temných časov bývalého režimu. Miquel v článku spomenul, že denník Daily Telegraph budovu zaradil do svojho zoznamu najškaredších budov sveta, čím len podčiarkol jej svetovosť.

„Nadpozemská estetika“

Takéto oslovenie si vyslúžilo UFO strážiace Most SNP. Reportér ho opísal ako „lietajúci tanier na úrovni zeme, ako keby havaroval pri prílete z vesmíru.“ Motív UFA autora článku zjavne veľmi zaujal - sústredil sa aj na iné budovy, na ktorých sa stvárňuje mimozemská tematika. Patrí medzi ne Slovenská poľnohospodárska budova, ktorej hlavný vstup nápadne pripomína lietajúci tanier. 

Na potulkách mestom Miquel narazil aj na fontánu Družba na Námestí slobody. Aj keď bolo by čudné, ak by sa mu nepritrafila do cesty, keďže ide vôbec o najväčšiu fontánu v našej krajine. Jej kovová konštrukcia má pripomínať lipový kvet a práve z neho Miquel chytal „silné sci-fi vibrácie“.

image

Takto vyzerá opustená základňa nad Bratislavou. Nonstop nabité protilietadlové rakety vystriedal bordel a vandali

Reinterpretovaný brutalizmus 

V roku 2018 sa Bratislave odohrával Sreet Art Festival v rámci ktorého sa do hlavného mesta dostalo viacej farby. Mimo iné to „schytal“ aj Hotel Kyjev. Umelci ho celý prefarbili, používali na to len bielu a hnedú farbu, pričom vyfarbovali jednotlivé okná ako políčka. Vznikla z toho neprehliadnuteľná a pútavá atrakcia pre oči. Reportér CNN, samozrejme, nemohol vynechať ani túto budovu. 

Medzi zástupcov modernej architektúry Miquel zaradil sídlo rakúskej stavebnej firmy Strabag, ktorého súčasťou je dom, ktorý vytŕča z jeho oceľovo-sklenenej fasády. Zaujali ho aj tri veže od renomovanej architektonickej spoločnosti Zaha Hadid v Sky Parku či zrekonštruovaná Jurkovičová tepláreň.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/cestopisy, menuAlias = cestopisy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:27