Ktoré letecké spoločnosti prepravia z Bratislavy aj tvojho domáceho miláčika?Brainee x Canva
StoryEditor

Ako cestovať letecky s domácim miláčikom? Toto sú presné pravidlá a podmienky pre všetky spoločnosti lietajúce z Bratislavy

Miroslav Kamody12.08.2024., 11:00h

Ktoré letecké spoločnosti tvojho domáceho miláčika prepravia a u ktorých vôbec nepochodíš? Máme pre teba podobný prehľad.

Lajkuj Brainee.sk na

Dovolenka je pre mnohých z nás tým najlepším spôsobom, ako si počas roka oddýchnuť. A vďaka čoraz dostupnejšej leteckej doprave sa zvyčajne do cieľových destinácii dostávame práve lietadlami. Čo však robiť s našimi štvornohými miláčikmi?

Bratislavské letisko na svojom webe zverejnilo presné podmienky a pravidlá pre každú leteckú spoločnosť, ktorá z nášho hlavného mesta lieta. Aké sú a ktoré aerolinky tvojho miláčika vôbec neprepravia?

image

Slováci majú nárok na vrátenie peňazí, o ktorom málokto vie. V týchto prípadoch vás za meškanie letu finančne odškodnia

„V prípade leteckej prepravy zvierat treba rozlišovať prepravu zvierat na palube lietadla, v batožinovom priestore lietadla a na samostatnej leteckej nákladnej linke, tzv. cargo linke,” vysvetľuje naše najväčšie letisko. Nie každý dopravca umožňuje prepravu zvierat na palube lietadla - v tomto smere je jedinou výnimkou vodiaci pes.

Pozor na prísne pravidlá

Zároveň treba myslieť na to, že zvieratá môžeš prepravovať iba do krajín, ktorých miestne zákony to povoľujú (z dôvodu zachovania prirodzeného ekosystému). „Ak to dopravca vo svojich prepravných podmienkach povoľuje, na palube lietadla môže byť s cestujúcim aj jeho štvornohý miláčik – obvykle sa to vzťahuje na psa, mačku, králika alebo činčilu.” Bohužiaľ, väčšina dopravcov neprepravuje hady a iné plazy, divé/dravé zvieratá či bojové psy alebo vtáky.

Zviera však musí byť umiestnené v špeciálnej prepravke s pevným nepriepustným dnom, otvormi na dýchanie, stravou a vodou, pričom letecká spoločnosť si stanovuje limity nielen na samotnú prepravku, ale i prepravované zviera. Myslieť musíš aj na to, že prevoz musíš nahlásiť dopredu a zaplatiť zaň podľa cenníka spoločnosti.

image

Pes

Unsplash/Eugene Zhyvchik

Podobné pravidlá platia aj pri preprave v batožinovom priestore. Schránka musí byť označená menom, adresou a telefónnym číslom prepravovateľa, rovnako by mali byť pripojené inštrukcie na kŕmenie. Zabudnúť nemôžeš ani na doklady s aktuálnymi informáciami o zdravotnom stave a očkovaniach od veterinára.

Takto sú na tom letecké spoločnosti

„Niektorí dopravcovia majú pevnú sadzbu na prepravu zvieraťa, u iných sa poplatok za prepravu líši v závislosti od hmotnosti zvieraťa vrátane prepravného kontajnera, rozmerov prepravky a vzdialenosti cieľovej destinácie. Preto je potrebné, aby sa cestujúci s podmienkami leteckého dopravcu pred samotnou kúpou letenky vopred dôkladne oboznámil,” vysvetľuje letisko.

image

Pripravený na dobrodružstvo? Tento ostrov patrí k najťažšie dostupným na svete, za prácu tu platia aj 60-tisíc eur

Takéto sú podmienky prepravy jednotlivých leteckých spoločností, ktoré lietajú z Bratislavy:

Ryanair (21 pravidelných destinácií), Wizz Air (lety do/z Skopje a Londýna-Lutonu) - Obaja dopravcovia neprepravujú zvieratá, výnimkou je len vodiaci pes.

Pegasus Airlines (lety do Istanbulu, Antalye a prestupné spojenia) - Prepravuje zvieratá staršie ako tri mesiace, neprepravuje útočné psy. Zviera do osem kíl musí byť umiestnené v prepravke, alebo zvieracej taške, s maximálnymi rozmermi 32 x 32 x 50 centimetrov a môže byť prepravené na palube lietadla.

V jednej klietke môžu byť umiestnené maximálne dve mačky alebo dva psíky, ak ide o šteniatko s matkou. Zvieratá s väčšími rozmermi alebo väčšou hmotnosťou sú umiestnené v klimatizovanom podpalubí. Všetky zvieratá musia mať očkovací preukaz, zdravotný preukaz a tzv. Pet pass. Cestujúci so zvieratami zároveň nemôžu sedieť na sedadlách pri únikových východoch.

image

Letisko Bratislava

TASR/Štefan Puškáš

Aegean Airlines (lety do Atén a prestupné spojenia) - Každý cestujúci si môže zobrať na palubu jedno zvieratko (iba pes alebo mačka) s hmotnosťou do osem kíl, za ktoré zaplatí príslušný poplatok. Ak však zároveň cestuje s dieťaťom do dvoch rokov, cestovať aj so zvieraťom už povolené nie je. Ak má cestujúci prestup v Aténach, zviera nemôže v podpalubí cestovať na prestupnom spojení dlhšie ako 3 hodiny.

Smartwings (dovolenkové pravidelné a charterové lety z BTS) - Dopravca Smartwings prepravuje letecky psov a mačky, ktorých prepravu treba nahlásiť prostredníctvom kontaktného formulára do 48 hodín pred odletom. Poplatok za prepravu je 75 eur (hmotnosť do osem kíl, preprava v kabíne lietadla) alebo 150 eur (hmotnosť 8 až 32 kilogramov, preprava v nákladovom priestore).

„Každé zviera musí mať vlastnú vzdušnú prepravku s pevným dnom, v ktorej sa môže postaviť a otočiť. Maximálna veľkosť prepravky pre použitie v kabíne pre cestujúcich je 43 x 30 x 27 centimetrov. Prepravu zvierat môže dopravca z prevádzkových alebo kapacitných dôvodov odmietnuť. Zvieratá nie je možné prepravovať ani na letoch do/z Dubaja a Marsa Alam,” dodáva letisko.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 14:25