Bude mať Chorvátsko najmenšie more na svete?Wikimedia/Tomkoo78/
StoryEditor

Bude mať Chorvátsko najmenšie more na svete? Kandidát na tento rekord je šesťkrát menší ako naša Oravská priehrada

iDnes.czČTK29.07.2024., 09:30h

Obyvatelia Karinského zálivu na členitom chorvátskom pobreží neďaleko Zadaru dúfajú, že sa táto vodná plocha oficiálne stane najmenším morom na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Záliv, už teraz nazývaný Karinské more, leží asi 30 kilometrov východne od pobrežného letoviska Zadar. Má rozlohu iba šesť kilometrov štvorcových, napriek tomu je domovom chránených morských živočíchov, ako sú delfíny alebo morské korytnačky, uvádza Reuters. 

image

Tento kvíz zvládnu len skutoční cestovatelia. Priraďte vlajky k obľúbeným dovolenkovým destináciám Slovákov

Najmenšie more na svete je v súčasnosti to Marmarské, s rozlohou 11 350 kilometrov štvorcových. Vodná plocha sa rozkladá v Turecku, medzi úžinami Bospor a Dardanely, a spája Čierne a Egejské more.

O uvedenie Karinského mora, ktoré je pod týmto názvom vyznačené na mapách už po stáročia, ako najmenšieho mora na svete chce šéf turistického združenia Karinská riviéra Tomo Aračić požiadať Guinnessovu knihu rekordov. Tá definuje more ako „vodnú plochu menšiu ako oceán, ale stále veľkú, ohraničenú pevninou a spojenú s oceánom“.

Zápis v knihe rekordov by do oblasti prilákal viac turistov a zaistil lepšiu ochranu životného prostredia. „(Karinské more) je podľa mňa to najkrajšie na svete. Pokiaľ sa nám to podarí, bude to naozaj skvelé, že sa o ňom bude vedieť,“ uviedol miestny obyvateľ Danko Vivodinac.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 13:46