Andalúzia je malou európskou Havanou.Klára Lyons/
StoryEditor

Mekka filmového priemyslu plná histórie. Malá Havana v Európe ponúka viac než len flamenco a býčie zápasy

iDnes.cz07.06.2024., 08:00h

Vďaka arabskému vplyvu a bohatej histórii je Andalúzia mnohými považovaná za štát v štáte. Druhé najväčšie a zároveň najľudnatejšie autonómne spoločenstvo Španielska však ponúka oveľa viac než len flamenco alebo býčie zápasy. Očaria nielen maurské pamiatky, ale aj prekrásne pláže.

Lajkuj Brainee.sk na

Andalúzia patrí k exotickejším destináciám, no jej návšteva rozhodne stojí za to. Nie je len obľúbený miestom hollywoodskych filmových štábov. Bohatá história a oslnivé pláže majú čo ponúknuť aj turistom, píše portál iDnes.cz.

image

Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí

Mekka filmového priemyslu

Medzi najzaujímavejšie miesta patrí bezpochyby hlavné mesto regiónu Sevilla. Opulentné námestie Plaza de Espaňa bolo vystavané v roku 1929 pre výstavu EXPO a čoskoro sa stalo obľúbeným miestom filmárov. Objavilo sa v Hviezdnych vojnách či vo filme Diktátor. Kúsok za Sevillou sa natáčali scény zo seriálu Game of Thrones.

Útulné sevillské uličky ťa vždy dovedú ku katedrále Panny Márie, ktorá sa pýši titulom najväčšej gotickej katedrály sveta. Stojí na mieste pôvodnej mešity, z ktorej zostal iba minaret Giralda, ktorý bol neskôr prebudovaný na zvonicu. Miestni považujú za poctu, že práve ich katedrála slúži ako miesto posledného odpočinku Krištofa Kolumba, ktorého sláva zanechala v celej Andalúzii nezmazateľné stopy.

Okolo katedrály ľudia odpočívajú v tieni pomarančovníkov, ktorých omamnej vôni je na začiatku jari takmer nemožné uniknúť. V meste je ich údajne 25-tisíc, čo stavia Sevillu ako pestovateľa na prvé miesto vo svete.

image

Plaza de Espaňa v Seville

Klára Lyons/

Raj pre milovníkov histórie

Krása andalúzskych miest je jedným z dôvodov, prečo sa po nočnej búrlivej fieste oplatí rýchlo vstať z postele a vydať sa na prieskum histórie.

Kúsok od katedrály sa nachádza kráľovský palác Alcázar. Pôvodná maurská pevnosť je považovaná za jednu z najpríznačnejších ukážok moslimsko-hispánskej architektúry na Pyrenejskom polostrove. Zároveň je preslávená ako jedna z najkrajších v celom Španielsku.

image

Extrémne lacné pivo a ubytovanie. Hľadáš low cost dovolenku? Tieto európske mestá sú považované za naj destinácie pre študentov

Na svoje si v Seville neprídu iba milovníci histórie, ale aj vyznávači moderny. V samotnom centre sa v kulisách starých pamiatok vypína "Metropol Parasol", ktorému však miestni nepovedia inak ako "La Seta", teda huba. Ohromujúca sekvencia zvlnených slnečníkov bola vybudovaná na mieste bývalého parkoviska ako moderné kultúrne centrum a tvorí najväčšiu drevenú konštrukciu na svete. Prechádzku s pôsobivým výhľadom na mesto vo výške 75 metrov môžeš zakončiť na rušnej tržnici, ktorá sa nachádza na prízemí.

Malá Havana a jej sto veží

Najstarším nepretržite obývaným mestom v Európe je Cádiz. Jeho slávny prístav, z ktorého vyplával Krištof Kolumbus, aby objavil nový svet bol založený Feničanmi už pred rokom 1000 nášho letopočtu. Vďaka fenickej histórii, ktorá je doplnená o arabské vplyvy je toto mesto jedinečným klenotom, ktorý rozhodne stojí za pozornosť.

Cádiz je oficiálne najslnečnejším mestom Európy. Jeho pláže s belasým pieskom sú známe hlavne vďaka Bondovke Dnes Neumieraj. Scéna, kedy Halle Berry kráča z mora, sa vo filme odohráva na Havane. Filmári si však pre jej nakrúcanie vypožičali Cádiz najmä kvôli podobnosti s kubánskou metropolou. Aj miestni toto mesto prezývajú "malá Havana". 

image

Letný výlet v Maďarsku? Vybrali sme pre teba 5 dokonalých miest, ktoré nie sú Budapešť a rozhodne ich musíš navštíviť

Len kúsok od pobrežnej promenády stojí rímske divadlo, ktoré bolo objavené až v roku 1980 počas požiaru skladiska pôvodného divadla. Cádiz je unikátny najmä svojou zbierkou veží, ktoré predtým plnili predovšetkým strážnu a obrannú funkciu. Pokiaľ by si mal navštíviť len jednu, odporúčame vežu Tavira. Je najvyšším bodom v Cádize a vo vnútri sa nachádza unikátna Camera Obscura, na ktorej ti sprievodca názorne ukáže, ako sa v minulosti pozorovali vzdialené objekty.

image

Pohľad z veže Tavira na mesto Cádiz.

Klára Lyons/

Gastronomický raj

Miestni hovoria, že najlepšie jedlo z celej Andalúzie majú práve v Cádize. V meste nájdeš nespočetné množstvo podnikov s preslávenými tapas. Ide o malé chuťovky, ktorých názov pochádza zo španielskeho slova "tapa", teda viečko. Predtým sa na vrch pohára s nápojmi kládlo viečko, ktoré malo zabrániť vniknutiu prachu alebo hmyzu.

Podniky si v rámci prilákania zákazníkov postupne zvykli klásť na viečko malé porcie s jedlom, ktoré sa dnes servírujú ako samostatné chody a tešia sa veľkej popularite v celom Španielsku.

image

Kúsok za slovenskými hranicami sa ukrýva klenot. Poľské Maldivy priťahujú turistov ako magnet

Kolíska býčích zápasov

Aj napriek nepopierateľným pôvabom španielskeho pobrežia sa pri návšteve Andalúzie oplatí odkloniť od pobrežia a zablúdiť do hôr. Pokiaľ by si mali navštíviť len jedno z mestečiek vo vnútrozemí, mala by to byť Ronda. Svojou unikátnou polohou na dvoch skalných masívoch oddelených hlbokou roklinou je klenotom nielen sama osebe, ale ponúka aj perfektný východiskový bod pre objavovanie národného parku Sierra de las Nieves. 

Ronda je považovaná za jednu z kolísok býčích zápasov vo svojej modernej forme. V roku 1572 zaviedol v Ronde kráľ Filip II. výcvik rytierov založený na jazde a ovládaní koní pre potreby španielskej armády. Súčasťou výcviku bolo stretnutie jazdca na koni s býkom, pri ktorom sa dav dostával do varu. V 18. storočí prevzali úlohu rytierov toreadori a zo zápasov s býkmi sa stala kultová zábava. 

Zhruba 100 kilometrov od Rondy sa na pobreží Costa del Sol nachádza Malaga. Vďaka medzinárodnému letisku slúži ako vstupná brána do Andalúzie. Rodisko Pabla Picassa alebo Antonia Banderasa láka okrem historického centra aj na prímorské pobyty. Hlavnou pýchou Malagy je múzeum Pabla Picassa. Sídli v dome, kde sa maliar v roku 1881 narodil a žil. Dnes tu môžeš obdivovať vyše dvesto jeho obrazov, sôch, keramických diel i náčrtkov neskorších slávnych diel.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. júl 2024 02:56