Cesta smrtiWikipedia/Alex Proimos
StoryEditor

VIDEO Toto je najnebezpečnejšia cesta na svete. Ročne na nej zomrú stovky ľudí, stačí jeden zlý pohyb a je po tebe

Nikola Michalkova21.04.2024., 12:00h

Ľudí desí už len samotný pohľad na ňu. Ročne na tejto ceste zahynie niekoľko stoviek ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Na svete je viacero aktivít, ktoré sú nebezpečné. Väčšinou si ich vyberajú nadšenci, ktorí vyhľadávajú adrenalín. Existuje však aj cesta, ktorá je smrtiaca a ročne na nej zahynie niekoľko stoviek ľudí. Dostala prezývku „Camino de la Muerte“, čo v preklade znamená Cesta smrti. Tiahne sa z La Pazu v Bolívii do údolí Yungas a do Amazonského pralesa, píše sa na portáli Unilad.

image

Žena spadla do najsmrteľnejšej rastliny na svete. Mala som pocit, že horím zaživa, bolesť cítim aj deväť mesiacov po nehode

Smrtiaca cesta

Už len pohľad na ňu je desivý. Celkovo má 64 kilometrov a v niektorých úsekoch je úzka len tri metre. Nie je to však len jej šírka. Okrem toho vodiči musia prekonať zákruty, ktoré sa objavujú akoby z ničoho nič a sú zároveň ostré. A aby toho všetkého nebolo málo, na ceste sa nachádza aj voda, ktorá pochádza z malých vodopádov v jej okolí.

Cestu údajne postavili paraguajskí vojnoví zajatci po vojne v Chacu. Nemá žiadne pevné bezpečnostné zábrany, takže sa vodiči nachádzajú v tesnej blízkosti okrajov. A keď sa pozrú dole, vidia vertikálny zráz vo výške 3 500 metrov.

Stovky obetí ročne

Podľa známych údajov na tejto ceste zomrie ročne približne 200 až 300 ľudí. Od roku 1998 sa počet v priemere znížil. Ale rozhodne by sme šťastie nepokúšali.

Muž, ktorý prešiel po ceste na bicykli, spomínal, že bol vystrašený. „Všetko bolo zo štrku,“ opísal. Dodal, že cesta má veľmi ostré zákruty a boli momenty, keď nevidel, čo sa nachádza za rohom.

„Navyše si myslím, že najdesivejšou časťou bolo uvedomenie si, že len jedno nesprávne rozhodnutie alebo pohyb vás môže ľahko dostať za hranu. Väčšina cesty je široká len tri metre, takže naozaj nemáte veľa priestoru. Nemám strach z výšok, ale keď som videl, že tam nie sú žiadne zábradlia ani bezpečnostné zábrany, bol som vystrašený!“ spomínal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:54