Rhein IIAndreas Gursky/
StoryEditor

Niektoré vyzerajú celkom obyčajne, ľudia však za ne zaplatili milióny. Toto sú najdrahšie fotografie na svete

Viktória Revajová08.06.2024., 08:00h

Dokonalá symetria, charakteristická pre postmodernu či surrealistický výjav. Takéto fotografie sa vydražili za historicky najvyššie sumy.

Lajkuj Brainee.sk na

Bežnému človeku môžu pripadať celkom obyčajné, filantropi za ne utratili milióny. Reč je o najdrahšie vydražených fotografiách v histórii. Zatiaľ čo jedni len neveriacky krútia hlavou nad závratnými výškami súm, za ktoré boli vydražené, iní oceňujú ich jedinečnú kvalitu. Čo si budeme klamať, estetický vkus je veľmi subjektívna záležitosť. 

image

Obličkový kameň Williama Shatnera, Zub Johna Lennona či necht Lady Gaga. Neuveríš, za čo všetko sú fanúšikovia ochotní zaplatiť

5. miesto - Untitled #96

Na piatom mieste v rebríčku najdrahšie vydražených fotografií je autoportrét americkej fotografky Cindy Sherman, ktorej práce skúmajú témy identity, rodu a reprezentácie.

Fotografia Untitled #96 je súčasťou série Untitled Film Stills. Tú pôvodne nafotila pre istý časopis. Táto séria sa však nedočkala pozitívnej kritiky a magazín s ňou napokon spoluprácu zrušil. V roku 2011 sa však jej autoportrét dočkal uznania a bol vydražený za viac ako 3,5 milióna eur.

image

Bez názvu #96

Cindy Sherman/

4. miesto - Untitled (Cowboy)

Americký maliar a fotograf Richard Prince je známy svojou tendenciou "prefotografovania". Odhaľuje, ako môže opakovaná reprodukcia znížiť silu ikonických snímok. Presne to je prípadom aj jeho fotografie kovboja. Hoci sa môže zdať, že ide o veľmi nekvalitnú starú fotku, pochádza len z roku 1998.

Odkazuje ňou na pôvodnú reklamu Marlboro a snaží sa spochybniť zromantizované ideály slobody a dobrodružstva spojené s archetypom kovboja. Vďaka nej si v roku 2014 pripísal na bankový účet 3,4 milióna eur.

image

Bez názvu (Cowboy)

Richard Prince/

3. miesto - Rhein II.

Nemecký fotograf Andreas Gursky je známy svojimi minimalistickými a symetrickými fotografiami, ktorými vyzýva k hľadaniu krásy vo všednosti. Najznámejšia je jeho fotografia, ktorá v dokonalej symetrii zachytáva rieku Rýn. Tá sa vydražila v roku 2011 za takmer štyri milióny eur.

image

Rhein II

Andreas Gursky/

2. miesto - Flatiron

Fotografia amerického maliara a fotografa Edwarda Steichena už skôr pripomína namaľovaný obraz. Záber ikonickej budovy Flatiron z New Yorku vďaka jemnému zaostreniu a atmosférickým efektom vyvoláva snovú kvalitu a pripomína impresionistické maliarske techniky.

V skutočnosti však naozaj ide o fotografiu, a to konkrétne z roku 1904. Táto snímka bola pred dvomi rokmi predaná za neuveriteľných 10,8 milióna eur.

image

Flatiron

Edward Steichen/

1. miesto - Le Violon d‘Ingres

Americký maliar, sochár a fotograf Man Ray vo svojej fotografii z roku 1924 spojil prvky ľudskej formy s hudobnými motívmi. Zatiaľ čo fotografia jeho múzy Kiki de Montparnasse je reálna, výrezy podobné tým, ktoré sú na husliach namaľoval dodatočne. Celkovej kompozícii tak dodal vrstvu symboliky a surrealizmu.

Fotografia Le Violon d‘Ingres sa vydražila pred dvomi rokmi za rekordných 10 minút. Dielo bolo predané za vyše 11 miliónov eur, čím prekonalo všetky dovtedajšie rekordy.

image

Le Violon d‘Ingres

Man Rey/
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 14:40