Sada na testovanie DNA od spoločnosti 23andMeProfimedia
StoryEditor

Domáce DNA testy pred pár rokmi pobláznili svet. Niekdajší biotechnologický miláčik sa teraz potápa a krachuje

Miroslav Kamody02.02.2024., 10:00h

Postarali sa o jednu z najväčších biotechnologických senzácií za posledné desaťročie. Po rýchlom úspechu však prichádza o to tvrdší pád.

Lajkuj Brainee.sk na

Bol to produkt, ktorý svojho času doslova pobláznil svet. Stačil jeden jednoduchý pľuvanec na test priamo u zákazníka doma a čoskoro mohol mať kompletné výsledky testov DNA. Produkt propagovali rôzne celebrity a každý zrazu zatúžil vedieť, aké tajomstvá ukrýva jeho jedinečná deoxyribonukleová kyselina, píše portál Futurism.

Na čele celého ošiaľu stála spoločnosť 23andMe, biotechnologický jednorožec, ktorý spôsobil prielom v domácich DNA testoch. Firme sa podarilo vytvoriť celý nový segment populárnych produktov a nových firiem, ktoré sa snažili ich koncept viac či menej úspešne okopírovať. Podľa Wall Street Journal (WSJ) spoločnosť ešte v roku 2021 ocenili na závratných šesť miliárd dolárov.

image

Alkohol, drogy, testy DNA. Kolárovský sa rozhodol nastúpiť na protialkoholické liečenie, je hospitalizovaný na psychiatrii

Prišlo však zásadné vytriezvenie - test jedinečnej DNA si stačí urobiť iba raz, pretože jeho výsledky sa už nikdy nezmenia.

Už nemali čím zaujať

Aj keď sa spoločnosť snažila prísť s produktom, ktorý by predstavoval stály zdroj príjmov, nič sa nedokázalo medzi zákazníkmi uchytiť. Úsilie 23andMe rozbehnúť predplatné služby doslova stroskotalo a priviedlo len málo zákazníkov. Úsilie dcérskej spoločnosti vyvinúť liek na choroby identifikované v DNA človeka taktiež zatiaľ neprinieslo žiadne ovocie. 

Podľa správy zatiaľ iba dvaja z viac ako 50 identifikovaných kandidátov na lieky vstúpili do počiatočných štádií humánnych skúšok a dokonca ani u tých nie je jasné, či budú skutočne fungovať. A k tomu všetkému treba ešte pripočítať minuloročný škandál, pri ktorom hackeri ukradli osobné údaje takmer siedmich miliónov zákazníkov.

image

Sada na testovanie DNA od spoločnosti 23andMe

Profimedia

Aby toho nebolo málo, spoločnosti na testovanie DNA vrátane 23andMe boli tiež kritizované za to, že genetické údaje posunuli orgánom činným v trestnom konaní. Biotechnologický miláčik a jednorožec sa tak potkol toľkokrát, až si zlomil svoj roh.

Tvrdý pád

Hodnota spoločnosti sa rapídne prepadla a jej akcie sa v súčasnosti predávajú za 74 centov, čo je oproti maximum pokles o závratných 98 percent. Ešte minulý rok preto prišlo hneď niekoľko kôl masívneho prepúšťania.

image

Taliansko bojuje s lenivými psíčkarmi. Každému psovi povinne urobia test DNA, chytia tak majiteľov, ktorí po nich neupratujú

WSJ pripomína, že firma už roky  spotrebúva 1,4 miliardy dolárov, ktoré získala generálna riaditeľka 23andme Anne Wojcicki, pričom zo sumy míňa približne 80 percent. To znamená, že spoločnosti by už v budúcom roku mohla dôjsť hotovosť.

Samotná Wojcicki, ktorá si vybudovala dobrú povesť v Silicon Valley, dokázala udržať železnú kontrolu nad svojím podnikom a v priebehu rokov si na svoj účet mohla pripísať výplaty v desiatkach miliónov dolárov. Okrem toho má dostatok akcií na to, aby mala plnú kontrolu nad firmou. Jej budúcnosť je však aj napriek tomu na veľmi tenkom ľade.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:12