MetaBrainee X Canva/
StoryEditor

Preblém pre Facebook? Spoločnosť Meta sa súdi so spoločnosťou Meta za to, že sa premenovala na Meta

kam21.07.2022., 08:00h

Takto to dopadne, keď chce mať jeden názov hneď niekoľko spoločností. Firme Meta došla trpezlivosť a ešte byť spájaná s toxicitou Facebooku, ktorý je súčasťou spoločnosti Meta.

Lajkuj Brainee.sk na

Mark Zuckerberg prišiel v októbri minulého roka s pomerne prekvapivou informáciou. Spoločnosť Facebook premenoval na Meta, aby tak zdôraznil, že sa chystá naskočiť na vlnu rodiaceho sa metaverza. Majiteľ Facebooku však vymýšľaním názvu zrejme nestrávil príliš veľa času. Teraz sa totiž objavila poškodená firma, ktorá sa rozhodla nezostať ticho, píše The Verge.

Inštalačná umelecká spoločnosť s názvom META (alebo Meta.is) oznámila, že bude žalovať spoločnosť Meta (alebo Facebook) za porušenie ochrannej známky, pričom tvrdí, že Zuckerbergova zmena názvu poškodila zavedenú značku menšej spoločnosti.

image

Vysvetľujeme: Čo je Metaverzum a ako by malo ovplyvniť budúcnosť našich životov?

Vyjednávania s Facebookom nemali zmysel

„Dňa 28. októbra 2021 sa Facebook zmocnil našej značky a mena META, do ktorých sme vkladali svoju krv, pot a slzy viac ako dvanásť rokov,“ píše sa v príspevku na stránke menšej spoločnosti. "Dnes, po ôsmich mesiacoch bezvýsledných pokusov o vyjednávanie s Facebookom v dobrej viere, nám nezostávalo nič iné, len proti nim podať žalobu."

Pre upresnenie - aby sme boli zrozumiteľní, budeme označovať miliardovú spoločnosť ako Facebook a menšiu spoločnosť s rozšírenou realitou ako Meta.is. Nejde však o žiadne prisudzovanie právnych nárokov žiadnej zo strán.

image

Meta

Dado Ruvic/Reuters

Veľká časť prípadu závisí od mnohých škandálov týkajúcich sa súkromia Facebooku, o ktorých Meta.is tvrdí, že znemožnili zdieľanie mena. „Meta už nemôže poskytovať tovary a služby pod značkou META,“ tvrdí sťažnosť, „pretože spotrebitelia sa pravdepodobne mylne domnievajú, že tovary a služby Meta pochádzajú z Facebooku a že Meta je spojená s toxicitou, ktorá je s Facebookom neoddeliteľne spojená.“

Nejasný výsledok súdneho procesu

Meta.is vlastní platnú ochrannú známku pre názov, ale môže stále čeliť ťažkému boju na súde, vzhľadom na širokú škálu aplikácií ochranných známok, ktoré Facebook urobil odkedy sa zmena názvu stala oficiálnou – vrátane samostatných značiek pre správy, sociálne siete a finančné služby.

image

Testovali, ako ľudia zvládnu pracovať v metaverze. Dvaja odpadli, zvyšok boleli oči a cítili frustráciu

Existuje tiež množstvo ochranných známok, ktoré si nárokujú názov Meta pre netechnické produkty, vrátane hard seltzeru (ľahkého alkoholického nápoja) a výrobcu protetických končatín. Meta, respektívne Facebook, neodpovedala na žiadosti o komentár.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. september 2024 02:22