Forbes zverejnil nový rebríček najbohatších ľudí sveta.Wikimedia, Tasr, Brainee/Canva/
StoryEditor

Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta

Michal ČiernikČTK03.04.2024., 12:00h

Podľa najnovšieho zoznamu všetkých miliardárov máme na Slovensku nového najbohatšieho človeka. Ivana Chrenka preskočili Haščákovci.

Lajkuj Brainee.sk na

Najbohatším človekom na svete je podľa rebríčka časopisu Forbes aj tento rok Bernard Arnault. Magazín ocenil majetok majiteľa spoločnosti LVMH vyrábajúcej luxusný tovar na 233 miliárd dolárov (216 miliárd eur). To je o 22 miliárd dolárov viac, ako mal Francúz podľa Forbesu v minulom roku. Druhým najbohatším človekom je rovnako ako vlani zakladateľ spoločnosti Tesla Elon Musk so 181 miliardami eur, za ktorým nasleduje zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, ktorý má mať „len“ o miliardu menej.

image

Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať

Zoznam sleduje ľudí s majetkom v hodnote aspoň jednej miliardy dolárov. Tento rok, rovnako ako vlani, sa do zoznamu dostali dvaja Slováci a 11 Čechov. Češka Renáta Kellnerová bola už tretí rok po sebe najvyššie postavenou českou zástupkyňou, ale opäť sa tesne nedostala do prvej stovky, keď skončila na 104. mieste s 18 miliardami dolárov (16,7 miliardami eur). Vlani sa táto žena, ktorá spolu so svojimi deťmi vlastní investičnú skupinu PPF a rodinný holding Amala, umiestnila na 101. mieste.

Nový najbohatší Slovák

Historicky prvého slovenského miliardára Ivana Chrenka, ktorý je v rebríčku od roku 2017, po prvý raz predbehla rodina Jaroslava Haščáka. Chrenko podľa Forbesu disponuje majetkom v hodnote 1,48 miliardy eur, zatiaľ čo rodina Haščákovcov si prilepšila z vlaňajších 1,39 miliardy na aktuálnych 1,66 miliardy.

image

Haščákovci zase zbohatli prostredníctvom finančnej skupiny Penta Investments, ktorá patrí medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku.

Jakub Kotian/Tasr

Prvý slovenský miliardár svoj majetok nadobudol najmä vďaka svojej developerskej skupine HB Reavis, ktorá sa profiluje ako medzinárodný poskytovateľ pracovných priestorov, píše Hnonline. Haščákovci zase zbohatli prostredníctvom finančnej skupiny Penta Investments, ktorá patrí medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku. V rebríčku najbohatších ľudí sveta patrí jednému 1745. miesto a druhý sa nachádza na 1945. priečke.

  • 1.Bernard Arnault s rodinou - 216 miliárd eur, LVMH, Francúzsko
  • 2. Elon Musk -  181 miliárd eur, Tesla Motors, SpaceX​, USA
  • 3. Jeff Bezos - 180 miliárd eur, ​Amazon​, USA
  • 4. Mark Zuckerberg​ - 164 miliárd eur,​ Meta Platforms​, USA
  • 5. Larry Ellison - 130 miliárd eur, Oracle, USA
  • 6. Warren Buffett​ - 123 miliárd eur, ​Berksihre Hathaway​, USA
  • 7. Bill Gates - 119 miliárd eur, Microsoft, USA
  • 8. Steve Ballmer​ - 112 miliárd eur, Microsoft, USA
  • 9. Mukesh Ambani​ - 108 miliárd eur, ​Reliance Industries Ltd, India
  • 10. Larry Page​ - 106 miliárd eur, ​Alphabet, USA

Forbes do tohtoročného zoznamu zaradil 2 781 ľudí, čo je o 141 viac ako vlani. Aj superbohatí ľudia majú viac peňazí ako kedykoľvek predtým, ich celkový majetok dosiahol 14,2 bilióna dolárov - o dva bilióny viac ako pred rokom. Najviac miliardárov je stále občanmi Spojených štátov, na druhom mieste zostáva Čína. Ženy tvoria 13 percent miliardárov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 00:02