Európska komisia
StoryEditor

Európa pre mladých

PR článok06.06.2024., 10:00h

Už túto sobotu 8. júna nás čakajú eurovoľby. Máme možnosť vyjadriť svoj názor na budúcnosť Európskej únie. Aké výhody ponúka EÚ mladým?

Lajkuj Brainee.sk na

Europarlament prijíma rozhodnutia týkajúce sa nášho každodenného života, mladých ľudí nevynímajúc. Za Slovensko poputuje do europarlamentných lavíc na najbližších päť rokov 15 europoslancov.

Pred blížiacimi sa voľbami uverejnila Európska komisia Eurobarometer o mládeži a demokracii. 64 % mladých ľudí tvrdí, že majú v úmysle voliť. Zatiaľ čo 38 % uviedlo, že hlasovanie je podľa nich najúčinnejším opatrením na to, aby bol ich hlas vypočutý.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že mnohí mladí ľudia sú aktívni a angažovaní: 64 % uviedlo, že sa za posledných 12 mesiacov zúčastnili na činnostiach jednej alebo viacerých organizácií. Okrem toho 48 % uviedlo, že podnikli kroky na zmenu spoločnosti podpísaním petície, účasťou na zhromaždení alebo zaslaním listu politikovi. Mladí ľudia boli aktívni najmä v otázkach týkajúcich sa ľudských práv (34 %), zmeny klímy a životného prostredia (33 %), zdravia a dobrých životných podmienok (29 %) a rovnakých práv bez ohľadu na pohlavie, rasu alebo sexualitu (29 %).

Výhody členstva v EÚ

Sme Európania. Okrem slovenskej máme aj európsku identitu. To nám garantuje isté práva a prináša nové možnosti. Môžeme sa aktívne zapájať do tvorby európskych politík, voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu či vyjadriť svoj názor cez rôzne verejné konzultácie alebo Európske občianske iniciatívy.    

Členstvo v EÚ pomáha jej členským štátom zaistiť historicky najdlhšie obdobie mieru a stability. Vďaka EÚ sme v rodine vyspelých, moderných a demokratických krajín Európy a máme otvorené dvere dokorán. Náš pas je 9. najsilnejším pasom na svete a bez víz sa dostaneme do 186 krajín. Za 20 rokov slovenského členstva v EÚ sme na rozvoj dostali viac ako 38 miliárd eur z európskych prostriedkov.

Únia je garantom demokratických hodnôt ale aj ďalších výhod. Spoločný trh, ktorý tento rok oslavuje 30 rokov, nám prináša slobodu cestovať, podnikať, žiť alebo študovať v ktorejkoľvek členskej krajine. V EÚ funguje silná ochrana spotrebiteľských práv, napríklad vrátiť tovar zakúpený online a chráni nás aj pred škodlivými výrobkami či potravinami. EÚ priniesla zrušenie roamingových poplatkov a vďaka európskemu preukazu zdravotného poistenia nás v prípade úrazu ošetria aj v zahraničí.

Európska únia je jediným územím na svete, kde majú všetky krajiny bezplatné alebo lacné vysoké školské vzdelávanie. Vďaka tomu je EÚ domovom niektorých z najlepších univerzít na svete. A čo ešte prináša Únia pre mladých? Pozrite si prehľad najdôležitejších tém z európskej kuchyne.

image
Európska komisia

Erasmus+

Jeden z najznámejších a najobľúbenejších programov EÚ. Od svojho vzniku v roku 1987 zmenil tento program život k lepšiemu už viac ako 13 miliónom ľudí rôznych vekových skupín a z rozličných zázemí.  Len za Slovensko využilo do roku 2022 program Erasmus+ takmer 70 tisíc ľudí zo Slovenska. Na roky 2021 – 2027 a s celkovým rozpočtom vo výške viac ako 28 miliárd je program Erasmus+ inkluzívnejší, digitálnejší a zelenší.

DiscoverEU spadá pod program Erasmus+. Mladým osemnásťročným ponúka príležitosť objavovať rozmanitosť Európy, dozvedieť sa viac o jej kultúrnom dedičstve a histórii a spojiť sa s ľuďmi z celého kontinentu. Začiatkom júna oznámila Komisia výsledky posledného kola DiscoverEU, spomedzi viac ako 35-tisíc Európanov sa k cestovným poukazom na cestovanie po Európe zadarmo dostane aj 437 mladých ľudí zo Slovenska.

Európsky diplom

Ide o príležitosť byť súčasťou spoločného európskeho študijného programu, študovať na niekoľkých univerzitách v rôznych krajinách a získať jeden titul uznávaný v celej Únii. Európsky diplom posilní vzdelávaciu mobilitu v rámci EÚ, ale aj prierezové zručnosti študentov. Pomôže uspokojiť dopyt na trhu práce a tiež zatraktívniť absolventov pre budúcich zamestnávateľov. Zároveň by prispeje k zníženiu byrokracie a umožní zariadeniam vysokoškolského vzdelávania z rôznych krajín bezproblémovo cezhranične spolupracovať a vytvárať spoločné študijné programy.

image
Európska komisia

Hlas mladých v Európe

Mladí Európania budú mať väčší vplyv na politiky EÚ. Európska komisia nedávno oznámila niekoľko opatrení, ktoré dávajú mladým ľuďom väčší priestor vyjadriť sa k rozhodnutiam, ktoré sa ich týkajú. Pri navrhovaní politík EÚ bude Komisia uplatňovať tzv. kontrolu zo strany mládeže, ktorá zabezpečí, aby sa zohľadňoval vplyv týchto politík na mladých ľudí. Medzi ďalšie iniciatívy patria politické dialógy medzi mladými ľuďmi, špecializované okrúhle stoly či nová platforma v oblasti mládeže, ktorá uľahčí nepretržitú výmenu názorov s mládežníckymi organizáciami, výskumníkmi a so zástupcami členských štátov a s inými inštitúciami EÚ.

Európska komisia tiež predložila niekoľko opatrení na riešenie obáv mladých ľudí v piatich oblastiach politiky, ktoré majú pre nich zásadný význam: zdravie a dobré životné podmienky, životné prostredie a zmena klímy, vzdelávanie a odborná príprava, medzinárodná spolupráca a európske hodnoty, ale aj zamestnanosť a začlenenie.

Ochrana klímy

EÚ je lídrom v oblasti boja proti zmene klímy. Únia sa zaviazala do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutralitu. Vďaka uplatňovaniu európskej legislatívy v tejto oblasti sa na Slovensku podstatne zlepšila kvalita životného prostredia. Vzduch, ktorý dýchame je čistejší a zlepšila sa kvalita vôd. Lepšie sú chránené aj vzácne biotopy a krajinné územia európskeho významu. EÚ tiež aktívne rieši témy obehovosti a opraviteľnosti výrobkov. Aj preto má Únia najvyššiu mieru recyklácie komunálneho odpadu na svete. Krajiny EÚ recyklujú v priemere 48,9 % svojho odpadu.

image
Európsky parlament
menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. október 2024 21:05