Na snímke zástupcovia občianskej iniciatívy Mier Ukrajine a partneri projektu počas brífingu o občianskej zbierke Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my, na ktorom zhodnotili doterajší vývoj a ohlasy na zbierku. V Bratislave 23. apríla 2024. FOTO TASR - Dano VeselskýDano Veselský/Tasr
StoryEditor

Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie

TASR23.04.2024., 15:30h

Suma v zbierke na muníciu pre Ukrajinu narastá z hodiny na hodinu. Dnes prekonala hranicu 3,5 milióna eur a zapojilo sa do nej už vyše 54-tisíc Slovákov.

Lajkuj Brainee.sk na

Hoci slovenská vláda rozhodla, že Ukrajinu napadnutú ruským agresorom nepodporí dodávkami zbraní, Slováci majú na to iný názor. 

Do občianskej zbierky "Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my" sa za osem dní zapojilo vyše 54-tisíc darcov, pričom sa vyzbieralo viac ako 3,5 milióna. Ide o najúspešnejšiu zbierku, aká sa kedy na Slovensku organizovala. Iniciátori v nej chcú pokračovať, kým to bude potrebné.

image

Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho

Slováci prekonali očakávania

„Naším hlavným cieľom vtedy bolo, aby sa Slovensko pridalo k iniciatíve, o ktorej bolo už v tej chvíli jasné, že to bude veľká vec,“ objasnil motiváciu vzniku zbierky jeden z iniciátorov Fedor Blaščák. Postoj slovenskej vlády, ktorá sa k českej iniciatíve nepripojila, podľa neho nedával žiadny politický ani spoločenský zmysel, keďže nebráni komerčným dodávkam na Ukrajinu.

Prostredníctvom iniciatívy podľa Blaščáka darcovia prispeli k dobrému menu Slovenska vo svete. Zdôraznil, že v prvom rade pomáhame sami sebe. Výškou príspevku už Slovensko podľa neho prevýšilo príspevky niektorých krajín.

Správa o slovenskej občianskej zbierke obletela aj svetové médiá, upozornil. Organizátori dostali aj list podpísaný 30 osobnosťami ukrajinského spoločenského a kultúrneho života.

image

Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom

Úspech zbierky berú ako odpoveď vláde

Veľvyslanec Ukrajiny v Slovenskej republike Myroslav Kastran poďakoval organizátorom finančnej zbierky a všetkým, ktorí sa do nej zapojili. „Iniciatíva vlády Českej republiky a okamžitá reakcia na ňu zo strany slovenskej spoločnosti sa stali jasným dôkazom vášho chápania novej reality,“ skonštatoval.  

Zuzana Izsáková z občianskeho združenia Mier Ukrajine, ktorá je lídrom iniciatívy, označila zapojenie sa do zbierky za „slovenské národné poslanie“. „Dala odpoveď vláde, že Ukrajine musíme pomáhať všetkými možnými spôsobmi, nezištne a rýchlo, preto nezastavujeme a pokračujeme,“ vyhlásila.

image

Rusko je na čele rebríčka hrozieb kybernetických zločinov. Umiestnili sa však aj dve susedné krajiny Slovenska

Dodo Dobrík z projektu Dárek pro Putina avizoval, že v najbližších dňoch priblížia detaily prieskumu, ktorý realizujú v spolupráci s českým ministerstvom obrany a ukrajinskou ambasádou. V kooperácii s týmito zložkami sa následne bude realizovať nákup munície.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 10:15