Poznáme najšťastnejšiu krajinu na svete.Brainee/Canva/
StoryEditor

Poznáme najšťastnejšiu krajinu na svete. Slovensko sa od parlamentných volieb v zozname prepadlo o 16 miest

TASRMichal Čiernik23.03.2024., 10:00h

Fínsko sa siedmy rok po sebe stalo krajinou s najšťastnejším obyvateľstvom na svete. Slovensko sa v rebríčku Správy o šťastí vo svete 2024 umiestnilo na 45. mieste.

Lajkuj Brainee.sk na

V dvanástom ročníku najšťastnejšej krajine na svete už siedmy rok po sebe kraľuje Fínsko. Prvá trojica s Dánskom a Islandom sa od minulého ročníka nezmenila. Na štvrté miesto sa však prebojovalo Švédsko.

S prvej desiatky vypadol Nový Zéland, ktorý nahradila Austrália. Najšťastnejšie krajiny sveta potom dopĺňa Švajčiarsko, Luxembursko, Nórsko, Holandsko a na piatom mieste Izrael.

Po voľbách sa nám žije horšie

Slovensko si oproti minuloročnému hodnoteniu pohoršilo o 16 priečok. Zo susedných krajín nás predbehli Rakúsko (14. miesto), Česká republika (18. miesto) a Poľsko (35. miesto). Maďarsko skončilo na 56. priečke a Ukrajina obsadila 105. miesto.

Na opačnom konci rebríčka 143 krajín sa opäť umiestnili Afganistan a Libanon. Spojené štáty po prvýkrát vypadli z prvej dvadsiatky a umiestnili sa na 23. mieste. Jeden z najväčších progresov v porovnaní z minulým ročníkom spravili Filipíny, ktoré sa posunuli o 23 priečok na 53 miesto. Po Bahrajne, ktorý klesol o 20 priečok na 62. miesto, je pokles Slovenska najhorší. 

image

Sú Slováci šťastní? Vyšiel veľký prieskum, ktorý nás zaradil na nelichotivé miesto. Predbehla nás aj Saudská Arábia

Šťastie obyvateľov je v správe posudzované na základe toho, ako sami vnímajú faktory ovplyvňujúce ich život. Medzi kritéria patrí dĺžka života, hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa, sociálna podpora, korupcia, postoje v komunitách či sloboda pri životných rozhodnutiach. Tohtoročná správa analyzovala obdobie medzi rokmi 2021 a 2023.

Správa o šťastí vo svete po prvýkrát zahŕňa aj hodnotenie podľa vekových skupín, ktoré sa v mnohých prípadoch výrazne líši od celkového umiestnenia. Litva je na čele rebríčka pre ľudí do 30 rokov, zatiaľ čo Dánsko je najšťastnejšou krajinou na svete pre ľudí nad 60 rokov.

Jeden z autorov správy, Jan-Emmanuel De Neve, pre agentúru DPA vysvetlil, že správa nehodnotí šťastie v zmysle „skákania a radosti z daného okamihu. Ide skôr o pocit spokojnosti. Myslím, že je to dôležitý bod,“ dodal.

Správu o šťastí vo svete publikuje Sieť riešení udržateľného rozvoja (SDSN), ktorú v roku 2012 založila OSN. Vychádza z každoročných prieskumov verejnej mienky spoločnosti Gallup v jednotlivých krajinách.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:46